Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Steun nieuwe Talibaan-leider

Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri heeft in een geluidsboodschap zijn steun uitgesproken voor de nieuwe Talibaan-leider Mullah Mohammad Akhtar Mansour. Ook bood Zawahiri, die zich vermoedelijk schuilhoudt in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan, zijn condoleances aan voor de dood van Mullah Omar. De steun van Al-Qaeda verstevigt de positie van Mullah Mansour als nieuwe leider. De steun voor de Talibaan betekent ook dat Al-Qaeda de Islamitische Staat (IS) blijft afwijzen. Die extremistische groepering breidt haar invloed uit in onder meer Jemen, Libië, Syrië en Irak en wordt ook sterker op plaatsen waar Al-Qaeda zit. Zo zijn in Afghanistan enkele officieren overgelopen naar IS. De boodschap van Zawahiri kwam naar buiten via het officiële Al-Qaeda-kanaal Al-Sahab. De echtheid kan niet worden vastgesteld, maar de video met foto van Zawahiri waarin alleen zijn stem horen is, bevat Al-Qaeda’s watermerk en opmaak. (Reuters)