Exotische films en feesten

Voor de Jury Prijs van het festival World Cinema Amsterdam zijn van de negen genomineerde regisseurs er maar liefst vijf debutant. Het festival toont vanaf dit weekend tot volgend weekend de beste, mooiste en indrukwekkendste films van afgelopen jaar uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika. De openingsfilm dit jaar is ook van een debutant. IXCANUL van de Guatemalteekse regisseur Jayro Bustamante. De film gaat over een kleine, afgelegen Maya-gemeenschap waar de 17-jarige Maria is uitgehuwelijkt aan de voorman op de koffieplantage. Zelf vindt zij eigenlijk koffieplukker Pepe veel leuker. Zij droomt van het leven in de stad, Pepe droomt verder, naar Amerika. Als Maria zwanger wordt en er complicaties optreden moet ze voor het eerst wel naar de stad. Bustamante liet met deze film zien hoe de Maya’s leven in Guatemala. IXCANUL is ook één van de genomineerden voor de Jury Prijs. En na alle films wordt er toepasselijk gefeest. Zo is er deze zaterdag in de bioscoop Rialto het Fiesta Latinoamericana Cuban Style. Reken maar op Latijns-Amerikaanse deuntjes.