Eurolanden akkoord met nieuw steunprogramma Griekenland

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse minister van Financiën, Euclid Tsakalotos. Foto EPA / Olivier Hoslet

De eurogroep is eruit: Griekenland krijgt een derde economische hulppakket van 86 miljard euro. Nadat het Griekse parlement vanmorgen na een nacht lang debatteren instemde met het steunpakket gaven ook de ministers van Financiën van de eurozone vandaag het groene licht.

Twitter avatar EUCouncilPress EU Council Press #Eurogroup statement on the ESM programme for #Greece http://t.co/Bpqa6bl3kC

De eurogroep heeft zes uur lang vergaderd. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem verklaarde na afloop tijdens een persconferentie:

“Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen. We hadden onenigheden, maar daar zijn we uitgekomen. Met dit programma kunnen we de Griekse economie weer laten groeien.”

Van de totale noodsteun is 25 miljard euro bedoeld voor het herkapitaliseren van de banken, aldus Dijsselbloem. Het land ontvangt dat geld in verschillende tranches in een periode van drie jaar. De eerste tranche die de Griekse overheid krijgt bedraagt 26 miljard euro, waarmee het land leningen kan afbetalen en de bankensector kan versterken.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis #EU‘s Juncker says #Greece is ‘irreversibly’ a #euro zone member. #Eurogroup

Hervormingen

In ruil voor de economische steun moet Griekenland ingrijpende bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Het akkoord van de eurogroep heeft echter nog niet alle obstakels weggenomen om geld naar Athene over te maken. Een aantal parlementen, waaronder die van Nederland en Duitsland, moeten nog hun instemming geven aan het programma.

Voor Athene is er enige haast geboden. Op 20 augustus moet het land een lening bij de Europese Centrale Bank van ruim 3 miljard euro afbetalen. Enkele maatregelen die het economisch noodlijdende land moet doorvoeren zijn:

 • afschaffing belastingvoordelen voor boeren;
 • hogere belasting voor de scheepvaart;
 • hardere ingrepen bij belastingschulden;
 • verhoging van de pensioenleeftijd;
 • jaarlijkse korting op de sociale zekerheid van 0,5 procent van het bbp;
 • liberalisering van de gasmarkt in 2018;
 • deregulering van gesloten beroepen als notarissen.

  Depositohouders

  NRC-redacteur Mark Beunderman keek naar de vergelijking met Cyprus, dat in 2012 in economische problemen kwam:

  “Op basis van de ECB-stresstest moet voor het einde van het jaar nieuw kapitaal worden geïnjecteerd in de Griekse banken. De vraag is wie hiervoor moet betalen. De Griekse staat is grootaandeelhouder in de grootste vier banken. Dat maakt een klassieke ‘bail-in’ (het aanslaan van private aandeelhouders en depositohouders) hoe dan ook lastig. Het bail-in-model werd toegepast in Cyprus en geldt inmiddels als blauwdruk voor herstructureringen van banken.”

  Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei in Brussel dat ook Griekse depositohouders geen verliezen zullen lijden. Depositohouders zijn in Griekenland vaak kleine ondernemingen en niet rijke Russen, zoals in Cyprus. Beunderman:

  “Bij gebrek aan veel private aandeelhouders, en nu de depositohouders zijn uitgezonderd, zal het grootste deel van de rekening waarschijnlijk bij het Europese noodfonds ESM terecht komen.”

  IMF

  Het Internationaal Monetair Fonds heeft aangegeven dat het nog nadenkt om deel te nemen aan het hulpprogramma, aldus Dijsselbloem. Meerdere eurolanden, waaronder Nederland, willen per se dat het IMF betrokken blijft bij de noodsteun. Wel noemde IMF-voorzitter Christine Lagarde het memorandum “een belangrijke stap voorwaarts”. Ze riep vanavond de eurolanden opnieuw op tot een “significante schuldenverlichting”.

  De geldschieter dringt er al weken bij Brussel op aan om zich soepeler op te stellen tegenover Athene. De eurolanden moeten met de Griekse regering in gesprek over schuldenverlichting, zo bepleitte Delia Velculescu, voorzitter van het Griekenlandteam van de IMF. Ze zei:

  “We hopen [dat] de Europese partners van Griekenland de komende tijd beslissingen nemen over schuldenverlichting, zodat de Griekse schuld weer houdbaar kan worden. Het IMF zal nauw betrokken blijven met het Griekse parlement en de Europese partners.”

  Lees ook het artikel van Mark Beunderman over het akkoord: Soepele deal met Grieken
   • Casper van der Veen