Een totale chaos op het vakantie-eiland

Op het Griekse eiland Kos arriveren duizenden vluchtelingen vanuit Turkije. Op Kos worden ze bijeengedreven in een bloedheet voetbalstadionnetje. Het dreigde de afgelopen dagen een paar keer helemaal uit de hand te lopen op Kos. Hoe kan Europa dit probleem toch oplossen? En wat kun je zelf doen om te helpen?

Migranten staan in de rij om geregistreerd te worden door de politie in een klein voetbalstadion op Kos. Foto ANGELOS TZORTZINIS/AFP
Migranten staan in de rij om geregistreerd te worden door de politie in een klein voetbalstadion op Kos. Foto ANGELOS TZORTZINIS/AFP Foto ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Geen water, geen eten, nauwelijks schaduw en twee toiletten voor duizend mensen die op elkaar waren gepakt in een stadion. En ook: heel veel vraagtekens. Hoe lang duurt het voordat de Griekse autoriteiten het felbegeerde witte document geven waarmee je als vluchteling door mag reizen, naar Athene en dan zo snel mogelijk verder naar het noorden?

Het dreigde de afgelopen dagen een paar keer helemaal uit de hand te lopen op Kos, een Grieks eiland met zo’n 33.000 inwoners. In de zomer komen daar een paar duizend toeristen bij – Kos is een geliefde vakantiebestemming, ook voor Nederlanders. Maar vanuit Turkije arriveren er iedere dag ook tientallen, vaak honderden nieuwe bootvluchtelingen. Vaak komen ze met een simpele rubberboot, want de zee is hier maar vier kilometer breed. Hoeveel vluchtelingen er nu op Kos zijn, weet niemand precies. De schattingen lopen uiteen: tussen de vijf- en zevenduizend mensen, voor het merendeel uit Syrië en Afghanistan.

Het eiland is hier helemaal niet op berekend, net zo min als de andere Griekse eilanden vlak bij Turkije waar hetzelfde gebeurt. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sprak deze week van „totale chaos” op de eilanden. Omdat er geen opvang was, zochten vluchtelingen waar ze maar konden een plek.

Om te proberen de groep enigszins bij elkaar te brengen, waren ongeveer duizend vluchtelingen in het plaatselijke stadionnetje verzameld. Daar wachtten ze op registratie en reisdocumenten. Maar het ging langzaam, want de politie heeft te weinig mensen. En in het stadionnetje, waar verder nauwelijks voorzieningen zijn, werd het ondraaglijk heet. Maandag was het al onrustig, maar dinsdag sloeg echt de vlam in de pan. Politieagenten reageerden vaak hard. Toen een groep van zo’n honderd mensen zich met geweld toegang wilde verschaffen tot het registratiekantoortje, spoten agenten brandblussers leeg om de menigte in toom te houden.

Na noodkreten van de burgemeester dat de regering Kos aan zijn lot heeft overgelaten, heeft de regering in Athene extra agenten en een cruiseschip gestuurd. Op dat schip is plaats voor 2.500 mensen. Het is de bedoeling dat daar voortaan ook de registratie gebeurt.

Hotelhouders klagen dat door de grote aantallen migranten dit jaar het aantal toeristen 7 procent lager is dan vorig jaar. En de burgemeester maakt duidelijk dat hij het doel van de vluchtelingen deelt: zorgen dat ze zo snel mogelijk verder kunnen, weg van het eiland.

    • Maral Noshad Sharifi
    • Marc Leijendekker