Duitse economie groeit iets harder, terwijl de Franse juist stilvalt

Foto EPA / Frank Rumpenhorst

Duitsland heeft vorig kwartaal opnieuw geprofiteerd van de goedkope euro. De economie van het land groeide in drie maanden tijd met 0,4 procent, vooral geholpen door de aantrekkende handel met het buitenland. De Franse economie is daarentegen stilgevallen, na drie achtereenvolgende kwartalen van groei.

De Duitse economie, de grootste van Europa, doet het daarmee iets beter dan in de eerste maanden van dit jaar. Toen nam het bruto binnenlands product namelijk nog met 0,3 procent toe. Wel vallen de vandaag gepubliceerde groeicijfers iets tegen in vergelijking met de verwachtingen: economen rekenden volgens ANP op 0,5 procent groei.

Dat de Duitse economie opnieuw groeit is voor een belangrijk deel het gevolg van de uitvoer van goederen. Doordat de euro het afgelopen jaar flink in waarde is gezakt, is het voor veel niet-eurolanden aantrekkelijker geworden om goederen en diensten van Duitsland af te nemen. Ook de consumptie van burgers hield de Duits economie op gang.

Ook Frankrijk kan niet aan verwachtingen voldoen

Terwijl het bpp van Duitsland voor het vierde kwartaal op rij groeide, viel de economie Frankrijk vorig kwartaal juist stil. Dat het Franse bbp niet groeide komt mede doordat huishoudens nauwelijks meer gingen uitgeven dan in de eerste maanden van dit jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar was nog sprake van 0,7 procent groei.

Ook de Franse economie doet het daarmee iets beneden verwachting. Voorafgaand aan het publiceren van de cijfers werd namelijk ingezet op 0,2 procent groei. Frankrijk en Duitsland zijn overigens niet de enige landen die met groeicijfers komen. Ook de andere eurolanden publiceerden die gegevens vandaag.

In de gehele muntunie groeide de economie met 0,3 procent op jaarbasis, zo maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag bekend. Een kwartaal eerder was dat nog een toename van 0,4 procent. Koplopers waren Spanje, Zweden en Letland, die hun bbp met 1 tot 1,2 procent zagen groeien.

    • Joost Pijpker