Dit schrijven andere media vandaag

Foto Reuters

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Gemalto gaat VS helpen

Het Nederlandse Gemalto, de wereldwijde leider op het gebied van digitale veiligheid, gaat samenwerken met de Debit Network Alliance. Dit consortium van Amerikaanse betaalnetwerkproviders huurt het bedrijf in als consultant, meldt Z24.

Gemalto zal zich aan de andere kant van de oceaan bezighouden met het uitrollen van EMV-systemen, schrijft het in een verklaring. Dit is de technische standaard voor elektronische betaalkaartsystemen (EMV: Europay MasterCard Visa) die betalingen internationaal makkelijker en veiliger moeten maken. Gemalto krijgt de taak de implementatie in de VS te bevorderen.

Superrijken in Nederland opgepast

De Belastingdienst wil mogelijk een afdeling oprichten om de huishoudboekjes en rekeningen van zogeheten superrijken nog eens extra grondig door te nemen, schrijft de Volkskrant.

De fiscus volgt hiermee het advies op van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Die stelde deze week, in een rapport over de effectiviteit van belastinginning, dat zeer rijke burgers te weinig aandacht krijgen. Maar volgens de OESO hebben superrijken juist meer middelen om belasting te ontduiken en daarom verdienen ze meer aandacht. Tot hun schrik constateerde de organisatie dat maar een vijftal landen, waaronder ironisch genoeg Griekenland, rijke belastingontduikers goed aanpakken.

Fout diner

Het hoofd van NL Financial Investments, Michael Enthoven, dineerde op het verkeerde moment met de topman van JPMorgan. Dat onthult De Telegraaf. Enthoven schoof aan terwijl de Amerikaanse zakenbank nog in de race was om de beursgang van ABN Amro te begeleiden.

Een misser van het onafhankelijke staatsagentschap dat alle aandelen ABN bezit, stelt de krant. Enthoven mocht in die periode niet in contact komen met de betrokken banken die streden om de taak ABN naar de beurs te begeleiden.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is er geen aanleiding om de procedure voor de beursgang van de in 2008 genationaliseerde bank over te doen. Uiteindelijk kregen Morgan Stanley en Deutsche Bank de opdracht voor de beursgang van ABN. In een brief stelt Dijsselbloem dat Enthoven heeft bekend dat het diner met JPMorgan achteraf gezien niet verstandig was.

    • Hans Klis