De rookwolken kleuren roze

Foto Ng Han Guan/Ap

Ze zijn compleet zwart geblakerd, de uitgebrande wrakken die nooit meer als ‘nieuw’ naar autodealers zullen gaan. De rookwolken kleuren roze, een teken dat er gassen hangen in de lucht. Dit apocalyptische beeld is het gevolg van de twee explosies in het pakhuis van Tianjin Dongjiang Port Rui Hai International Logistics Co. die woensdagnacht delen van de havenstad Tianjin hebben verwoest. De ontploffingen in het met giftige chemicaliën gevulde pakhuis waren zo hevig dat ze werden geregistreerd als seismische activiteit door China’s Nationale Aardbevingsnetwerk. Een seismometer 160 kilometer ten noordwesten van Beijing, ontving signalen van 2.3 en 2.9 op de schaal van Richter. Het vuur was te zien vanuit de ruimte. In een straal van twee kilometer rond het pakhuis sprongen de ruiten. Gebouwen en auto’s zijn verwoest, containers werden over het gebied gesmeten als dominosteentjes. Zeker 50 mensen zijn omgekomen, ten minste 700 raakten gewond. Ziekenhuizen worstelen met capaciteitsproblemen. Rookwalmen en chemische gassen vervuilen de lucht; gisteravond woedden er nog steeds branden in het getroffen gebied.