De ‘puzzeldetectives’ van Agatha Christie oplossen? Volg deze 5 formules

‘Puzzeldetectives’ worden ze wel genoemd, de verhalen van de Britse ‘Queen of Crime’ Agatha Christie (1890-1976). Door een nieuwe ontwikkelde ‘formule’ is dat puzzelen plots een stuk makkelijker geworden.

‘Puzzeldetectives’ worden ze wel genoemd, de verhalen van de Britse ‘Queen of Crime’ Agatha Christie (1890-1976). Door een nieuwe ontwikkelde ‘formule’ is dat puzzelen plots een stuk makkelijker geworden.

Op 15 september is het exact 125 jaar geleden dat de geestelijk moeder van detectives Hercule Poirot en Miss Marple, en ‘de beste misdaadauteur aller tijden’, werd geboren.

Ter ere van dit jubileum heeft een Brits televisiestation een groep wetenschappers opdracht gegeven een formule te ontwikkelen waarmee de dader in een van de 66 detectiveromans van Christie snel te achterhalen is. Althans, je krijgt een sterk vermoeden.

Platteland? Dan heeft een vrouw het gedaan!

De ‘daderformule’ werd gebaseerd op in totaal 27 detectiveverhalen die Christie schreef.

Waar je bij Christie het best op kunt letten? De manier waarop personages zich voortbewegen, de setting of manier waarop een slachtoffer om het leven is gebracht. Hier de 5 formules:

1. Vrouwelijke daders komen terug in verhalen waarin met de auto of per trein wordt gereisd, terwijl mannelijke daders juist terugkomen in verhalen waarin de personages zich per boot of vliegtuig voortbewegen;
2. De daders zijn vaak familie van het slachtoffer. Partners doden uit liefde, familieleden hebben andere motieven;
3. Mannelijke daders wurgen en als het slachtoffer is doodgestoken of gestikt dan is de dader waarschijnlijk een dokter;
4. Als het verhaal zich in een landhuis afspeelt, is er 75% kans op een vrouwelijke dader;
5. De vrouwelijke dader wordt opgespoord dankzij een huiselijk voorwerp, mannelijke daders door informatie of logica.

De formules zijn onmisbaar. Christies detectives zijn complex, met dank aan ambitieuze moordenaars. Zo noemt een van de moordenaars uit het oeuvre van Agatha Christie zichzelf ‘een kunstenaar in de misdaad’:

‘Het was mijn ambitie om een moordmysterie te ontwerpen dat niemand kon oplossen.’

Sophie Hannah

Hoewel Christie een kleine veertig jaar geleden overleed, verscheen in september 2014 in meer dan vijftig landen een nieuw boek over Hercule Poirot, de door Christie in het leven geroepen Brusselse detective.

Het boek werd geschreven door de Britse auteur Sophie Hannah (43), die in het verleden al meer psychologische thrillers schreef. Het boek komt uit bij Uitgeverij Mistral en niet Luitingh-Sijthoff, de traditionele uitgever van de Poirot-verhalen in het Nederlands.

‘Beste detectiveschrijfster aller tijden’

Agatha Christie werd in 2013 door ruim 600 the-murder-of-roger-ackroydthrillerschrijvers, allen lid van de Crime Writers Association, verkozen tot de beste misdaadauteur aller tijden.

De schrijvers kozen ook Christies The Murder of Roger Ackroyd (1926) (De moord op Roger Ackroyd), een Poirot-detective tot de beste detective die ooit is geschreven. Christie kwam in de peiling voor Thomas Harris, bekend van Silence of the Lambs, Raymond Chandler, Stieg Larsson en Jo Nesbø.

    • Roderick Nieuwenhuis