Curatoren houden grote uitverkoop bij Imtech

De rechter heeft technisch installatiebedrijf Imtech gisteren failliet verklaard. De opsplitsing is al begonnen.

De curatoren van Imtech zijn gisteren begonnen met de grote uitverkoop. Het eerste stuk is al van de hand gedaan: de scheepsbouwdivisie gaat naar familiebedrijf Pon Holdings en investeringsfonds Parcom Capital. Over de Scandinavische divisie, die ook redelijk draait, worden serieuze gesprekken gevoerd.

Daarmee zijn, vooralsnog, 7.300 banen behouden, waarvan 1.300 in Nederland. Wat er met de vijf andere divisies gebeurt, is onzeker. Ze draaien in ieder geval nog even door.

Gisteren heeft de rechtbank van Rotterdam installatiebedrijf Imtech failliet verklaard. Het bedrijf heeft 22.000 werknemers, van wie 4.500 in Nederland. Het is daarmee een van de grootste faillissementen in Nederland van de afgelopen decennia.

Het faillissement volgt op het uitstel van betaling dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Gisterochtend had de beurstoezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, al de handel in aandelen Imtech laten opschorten. De handel is vanochtend hervat. De koers zakte vanochtend onder de 10 cent.

Het internationale concern Imtech gaat niet in een keer failliet. Eerst stoppen het moederbedrijf en drie dochters met administratieve en financiële functies. De werkmaatschappijen blijven bestaan, tot ze verkocht worden of ook failliet worden verklaard. Van alle scenario’s die het bedrijf had, is dit de slechtst mogelijke, zegt insolventieadvocaat Robert van Galen van NautaDutilh. „Ze zijn jaren bezig geweest, het is triest dat het zo loopt.”

Contracten blijven intact

De strategie van een gefaseerd faillissement, die vaker wordt toegepast, maakt verkoop veel makkelijker, zegt advocaat Wouter Jongepier van Boekel, die ervaring heeft met faillissementen. „Als je de aandelen in de werkmaatschappij kunt verkopen, maakt dat de transactie veel eenvoudiger. De werkmaatschappij gaat in haar geheel over naar de koper en alle contracten blijven dan in stand. Dat heeft ook voordelen voor de werknemer.”

Er is wel geld nodig om die dochters draaiende te houden, nu er geen geld van de holding komt. Dat komt van de financiers, die een soort noodkrediet verstrekken, en uit lopend werk waar klanten voor betalen.

Hoe lang die werkmaatschappijen blijven bestaan, hangt af van hun levensvatbaarheid. Hebben ze een groot kastekort en draaien ze slecht, dan is de verwachting dat ze binnen weken failliet gaan, zegt curator Louis Deterink, die ervaring heeft met grote faillissementen. Divisies met perspectief kunnen wel maanden draaiende worden gehouden. Deterink: „Zo’n verkoopproces kan ook wel twee à drie maanden in beslag nemen.”

Wat er ook gebeurt, de opbrengsten uit de verkoop van de divisies en de faillissementen zullen vrijwel uitsluitend naar de financiers gaan. Die bezitten pandrechten. Voor de aandeelhouders zal heel weinig overblijven.

Volgens topman Gerard van de Aast wordt hard gewerkt aan de verkoop van de overgebleven divisies. Van verschillende kanten zou interesse zijn getoond: financiële partijen, investeerders. Van de Aast: „Er is interesse en dat is verheugend.”

Doorstart mislukte

Imtech (3,9 miljard euro omzet) verkeerde in acute geldnood. Vorige week donderdag vroeg dochterbedrijf Imtech Duitsland vrij abrupt al een faillissement aan. Na weken onderhandelen slaagde het bedrijf er niet in om een akkoord te bereiken met de financiers over een extra noodkrediet van 75 miljoen euro.

Alle pogingen om een gecontroleerde doorstart te maken voor het hele bedrijf mislukten. De koers stond dinsdag, toen Imtech uitstel van betaling aanvroeg, 95 procent lager dan op dezelfde dag in 2014.

De technische dienstverlener die onder meer ventilatie- en klimaatsystemen aanlegt, kwam begin 2013 in de problemen. Toen kwam fraude aan het licht bij de bouw van een Pools pretpark en in de hele Duitse divisie. De schandalen kostten Imtech honderden miljoenen euro’s.

    • Teri van der Heijden
    • Carola Houtekamer