Blusfout lijkt oorzaak ramp Tianjin

Het blussen van brandende chemicaliën leidde mogelijk tot een kettingreactie. Er zijn nog veel vermisten.

Ravage in het havengebied van Tianjin. Door twee explosies vlak na elkaar werd de wijde omgeving in puin geslagen. Een arbeider die de klap overleefde, belt naar huis (foto rechtsboven). Ontredderde brandweerlieden staan bij het lichaam van een omgekomen slachtoffer (foto onder). Foto’s AFP, Reuters en EPA.

De ramp in de Chinese havenstad Tianjin is mogelijk veroorzaakt door het ondoordacht blussen van een brand in een opslagloods van containers met chemicaliën. Door de brand aanvankelijk met water te bestrijden, kan volgens deskundigen een kettingreactie op gang zijn gekomen met fatale gevolgen.

Het dodental van de ramp in Tianjin, een metropool met vijftien miljoen inwoners, is vanochtend opgelopen tot vijftig. Volgens de eigenaar van het havencomplex waar zich woensdagavond laat lokale tijd twee enorme explosies voordeden, het overheidsbedrijf Tianjin Port Group, worden nog tientallen arbeiders vermist.

Ongeveer zevenhonderd mensen liggen in het ziekenhuis. Velen hebben verwondingen opgelopen door rondvliegend glas en ander puin. De toestand van een zeventigtal gewonden is nog kritiek, werd vanochtend gemeld.

In de loodsen op het terrein in het Binhai New District lag onder meer ammoniumnitraat, kaliumnitraat en carbid opgeslagen. Een van de mogelijkheden is dat het carbid in aanraking is gekomen met water, waarbij het zeer explosieve gas acetyleen ontstond.

De eerste explosie had een kracht, vergelijkbaar met de ontploffing van drie ton dynamiet. Een halve minuut later volgde de tweede, zeven keer zo sterke explosie. Onder de doden zijn volgens het staatspersbureau Xinhua zeventien brandweerlieden. Dat relatief hoge aantal wijst erop dat er iets is misgegaan bij de bestrijding van de oorspronkelijke brand. Vanochtend werd nog een 19-jarige brandweerman levend onder het puin vandaan gehaald.

Door de explosies op het chemische opslagterrein raakten bedrijfsgebouwen, goederen en flats in de omgeving zwaar beschadigd. Honderden gloednieuwe personenauto’s op een naburig wagenpark veranderden in zwartgeblakerd schroot. De overslag in de haven van Tianjin, de tiende in de wereld, kwam voor een belangrijk deel stil te liggen.

Tianjin ligt ongeveer 120 kilometer ten zuidoosten van de Chinese hoofdstad Beijing. Een lokale ambtenaar zei gisteren dat er vervangende huisvesting moest worden gevonden voor 3.500 mensen uit de omgeving van de rampplek. Dat aantal kon volgens hem nog oplopen tot 6.000. Gisteravond waren tien scholen ingericht voor de opvang van mensen die niet terug konden naar hun huis.

De regering in Beijing heeft groot alarm geslagen, en wil daarbij de regie over de berichtgeving in de media strak in eigen hand houden. Journalisten worden aan banden gelegd. Gistermiddag werden 217 nucleaire en chemische specialisten van het leger overgevlogen naar Tianjin, uitgerust met speciale detectieapparatuur om onder andere luchtvervuiling te traceren. Het stedelijke milieubureau zei gisteren dat op zeventien plekken in de stad de luchtkwaliteit wordt gemeten. Ook water wordt gecontroleerd.