Beledigende ‘bad boy’ krijgt tenniswereld over zich

Tennisser

Groot talent, lastige jongen. Na boete en ophef excuseert hij zich voor beledigen Wawrinka.

Foto AFP

Oplopende irritaties in de tweede ronde bij het tennistoernooi in Montreal, woensdagnacht Nederlandse tijd. „Schiet eens op”, roept de Zwitser Stan Wawrinka naar zijn Australische tegenstander Nick Kyrgios, die veel tijd neemt bij het serveren. „Ik haalde alleen even het zweet van mijn voorhoofd”, bitst Kyrgios.

Die slaat vervolgens een servicewinner, draait zich om en wenkt naar een van de ballenkinderen: graag ballen voor het volgende punt. Dan murmelt hij, zonder naar Wawrinka te kijken: „Kokkinakis banged your girlfriend, sorry to tell you that mate.” Hij doelt op zijn landgenoot Thanasi Kokkinakis. Die zou volgens de lezing van Kyrgios seks hebben gehad met de vermeende vriendin van Wawrinka, de negentienjarige Kroatische tennisster Donna Vekic.

Wawrinka hoort de opmerking niet tijdens de wedstrijd en geeft Kyrgios een hand bij het net, nadat hij zich moet terugtrekken met een rugblessure (6-7, 6-3, 4-0). Het voorval is feilloos geregistreerd door een camera en een microfoon naast de baan. Woest is Wawrinka als hij na afloop met de beelden wordt geconfronteerd. Via Twitter dringt hij er bij de tennisautoriteiten op aan actie te ondernemen tegen Kyrgios.

„Wat hij zei, zou ik nog niet eens tegen mijn ergste vijand zeggen”, twittert Wawrinka. „Zo teleurstellend om een collega zo respectloos te zien op een manier die ik me niet eens kan voorstellen.”

Mannentennisorganisatie ATP volgt het advies van Wawrinka op. Kyrgios krijgt de hoogst mogelijke geldboete van 10.000 dollar (8.980 euro) voor de „beledigende reactie”, zo maakte de ATP gisteravond bekend. Ook wordt nader onderzoek gedaan naar zijn gedrag, wat mogelijk kan leiden tot verdere sancties zoals een extra geldboete of uitsluiting van toernooien. Daarnaast krijgt de Australiër nog een boete van 2.500 dollar voor onsportief gedrag in de richting van een ballenkind .

Wawrinka lokte het uit, zegt Kyrgios nog direct na de wedstrijd, doelend op de klacht over het tijdrekken. Gisteravond volgden – mogelijk onder druk van geldschieters, Kyrgios wordt onder meer gesponsord door Nike – via Facebook excuses aan Wawrinka. „Ik maakte mijn opmerking in het heetst van de strijd en ze waren onaanvaardbaar op vele niveaus.”

Kyrgios (20) wordt gezien als een van de grootste talenten in het mannentennis. Vorig jaar brak hij door met een zege op Rafael Nadal in de vierde ronde op Wimbledon. Dit jaar won hij nog van Roger Federer, op het gravel van Madrid.

Maar steeds nadrukkelijker groeit de huidige nummer 41 van de wereld uit tot bad boy. Deze zomer was hij op Wimbledon het middelpunt van een integriteitsrelletje, nadat hij een servicegame van de Fransman Richard Gasquet zou hebben ‘getankt’: hij liet enkele returns overduidelijk lopen. Kyrgios ontkende de game overigens te hebben weggegeven. En vorige maand kwam hij onder vuur te liggen in de kwartfinale van de Davis Cup in het Australische Darwin tegen Kazachstan: in zijn (verloren) partij tegen laagvlieger Aleksandr Nedovyesov riep hij „I don’t want to be here!

Kyrgios is zoon van een Griekse vader en een Maleisische moeder – zij is geboren als een prinses, maar nam afstand van de titel toen ze op als twintiger naar Australië verhuisde. In een tweet nam ze het gisteren voor haar zoon op („doe eerst research”) – vervolgens verwijderde ze haar twitteraccount nadat ze veel kritiek kreeg.

Haar zoon heeft hulp nodig na het nieuwste incident, zo klinkt het in de tenniswereld. De coach van Wawrinka, Magnus Norman: „Hopelijk heb je mensen in de buurt die je iets over het leven kunnen leren.” Kyrgios werd verwelkomd als de brutale, frisse wind. Maar in vergelijking met opvliegerige types van weleer, zoals John McEnroe, is hij te ver gegaan.

    • Steven Verseput