Amerikaanse vlag wappert na halve eeuw weer boven ambassade in Cuba

Na ruim een halve eeuw vijandschap is vandaag formeel de strijdbijl begraven tussen de VS en Cuba. In Havana werden in de aanwezigheid van de Amerikaanse minister Kerry de “stars and stripes” gehesen boven de heropende Amerikaanse ambassade.

De Amerikaanse vlag in Havana. Foto EPA / Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Na ruim een halve eeuw vijandschap is vandaag formeel de strijdbijl begraven tussen de Verenigde Staten en Cuba. In Havana werden in de aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de “stars and stripes” gehesen boven de heropende Amerikaanse ambassade. Dat meldt persdienst Reuters.

Kerry zei in een speech dat de VS van mening zijn dat het Cubaanse volk het meest gebaat is bij “democratische principes en hervormingen”. De minister riep de Cubaanse overheid op zijn internationale verplichtingen op het gebied van mensenrechten na te komen. Hij zei dat het aan de Cubanen zelf is om hun toekomst vorm te geven.

‘De juiste weg’

Daarvoor was het woord aan de Amerikaanse diplomaat Jeffrey DeLaurentis. Hij in een toespraak voor de ambassade dat deze dag een nieuw hoofdstuk in de Amerikaans-Cubaanse betrekkingen wordt ingeluid. Hij zei dat er “een lange, complexe weg te gaan” is, maar benadrukte wel dat dit “de juiste weg is”.

Vorige maand bereikten Washington en Havana overeenstemming over het heropenen van de diplomatieke posten op elkaars grondgebied. De Cubaanse ambassade in de VS werd al eerder weer geopend.

Een halve eeuw Koude Oorlog

In 1961 werden de betrekkingen tussen het communistische Cuba en de VS verbroken. Een jaar later kwam het bijna tot een nucleaire oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie vanwege raketten die het Kremlin op Cuba had gestationeerd. De crisis liep met een sisser af, maar de relatie tussen Havana en Washington bleef op scherp staan.

Decennialang gold een embargo en probeerde Washington het regime van Fidel Castro te isoleren en omver te werpen. De afgelopen anderhalf jaar werden in het diepste geheim onder leiding van Canada en paus Franciscus gesprekken gevoerd, die uiteindelijk resulteerden in het herstellen van de onderlinge banden.

Nog wel problemen

De eerste keer dat Obama en Castro elkaar de hand schudden was bij de herdenkingsbijeenkomst van Nelson Mandela vorig jaar. Toen was nog niet bekend dat in het geheim onderhandelingen plaatsvonden. In mei haalde Washington Havana van de lijst van landen die terrorisme steunen.

Dat er nu weer officiële relaties zijn, betekent overigens niet dat alle problemen van tafel zijn. President Obama benadrukte direct na het herstellen van de banden dat er nog “grote verschillen bestaan” tussen de vroegere kemphanen, bijvoorbeeld over de vrijheid van meningsuiting. Hij zei dat het aanhalen van de banden de democratie en mensenrechten in Cuba zullen bevorderen.

Kritiek

Niet iedereen was dan ook blij met het besluit van Obama. De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush noemde het bezoek van Kerry vandaag dan ook “een verjaardagscadeautje voor Fidel” [Castro, red.]. De politicus verweet Obama de ogen te sluiten voor de “meedogenloze politiek” van het Castro-regime

Met name het besluit van Kerry om geen Cubaanse dissidenten mee te nemen naar Havana noemde Bush “bijzonder beledigend”. Wel spreekt Kerry later vandaag met dissidenten in de officiële residentie van de Amerikaanse ambassadeur.

    • Casper van der Veen