Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Air New Zealand laat rugbyteam opdraven voor veiligheidsinstructies

Doorgaans zijn veiligheidsinstructiefilmpjes in het vliegtuig saai en kijkt niemand ze. Vliegtuigmaatschappij Air New Zealand heeft daarom het nationale rugbyteam op laten draven om de hoofdrol te spelen in de nieuwste instructievideo.

Air New Zealand heeft een paar rugbyers van de All Blacks de rol van acteurs Will Smith en Tommy Lee Jones uit de succesfilms van Men in Black gegeven.
Air New Zealand heeft een paar rugbyers van de All Blacks de rol van acteurs Will Smith en Tommy Lee Jones uit de succesfilms van Men in Black gegeven. Screenshot YouTube / Air New Zealand

Doorgaans zijn veiligheidsinstructiefilmpjes in het vliegtuig saai en kijkt niemand ze. Vliegtuigmaatschappijen proberen daarom de laatste jaren van alles om de aandacht van hun passagiers te trekken tijdens het moment van de veiligheidsinstructies. Deze nieuwe van Air New Zealand is erg spectaculair: het nationale rugbyteam speelt de hoofdrol.

Van het laten zien van muziekvideos tot het inschakelen van voetbalsterren tot het maken van humoristische tekenfilmpjes: alles wordt uit de kast gehaald om een pakkende instructievideo te maken. Op nrc.nl werd al eens een artikel gewijd aan de nieuwe instructievideo van Delta Airlines. Daarin heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij de video volgestopt met verwijzingen naar een aantal van de grootste internethits - filmpjes en plaatjes die de afgelopen jaren honderden miljoenen keren bekeken werden.

De instructievideo van Delta Airlines werd in één dag al 720.000 keer bekeken:
https://www.youtube.com/watch?t=299&v=Vttuonfu2BM

Goed voor de publiciteit

De publiciteit die vliegtuigmaatschappijen generen met het maken van populaire instructiefilmpjes, is ongekend en de concurrentie onderling is groot. Naast Air New Zealand en Delta Airlines dingen ook Southwest Airlines (VS) en Kulula (Z-A) mee om de leukste instructievideo te maken. Die maatschappijen geven namelijk stewards en stewardessen de ruimte om de veiligheidsinstructies te doen in de vorm van stand-up comedy of als een rap.

Rugbyteam voor even Men in Black

Ja, het mag dus een centje kosten en daarom heeft Air New Zealand een paar rugbyers van de All Blacks, de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland, de rol van acteurs Will Smith en Tommy Lee Jones uit de succesfilms van Men in Black gegeven. De Amerikaanse acteur Rip Torn, die naast Will Smith en Tommy Lee Jones meespeelt in Men in Black, vervult zijn rol als chef, zoals altijd in de film. Vanaf 18 september doen de All Blacks mee aan het wereldkampioenschap in Londen.

De instructievideo van Air New Zealand is de afgelopen 48 uur al 1.468.870 bekeken: