Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zweden laat drie zaken tegen WikiLeaks-oprichter Assange vallen

Een aantal zaken tegen Julian Assange zijn komen te vervallen.
Een aantal zaken tegen Julian Assange zijn komen te vervallen. Foto ANP/EPA/ANDY RAIN

De Zweedse justitie laat drie zaken wegens aanranding tegen Julian Assange vallen omdat ze zijn verjaard. Een onderzoek naar verkrachting loopt nog steeds.

Assange verblijft sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. De Australiër vreest dat zodra hij de ambassade verlaat, Groot-Brittannië hem zal uitleveren aan Zweden waardoor hij vervolgens aan de VS kan worden uitgeleverd. De Amerikanen zoeken Assange wegens het omvangrijke Wikileaks-schandaal waardoor er gevoelige militaire en diplomatieke informatie naar buiten is gekomen.

Update: 15.33

Het Britse ministerie van Buitenlandse zaken heeft aangekondigd formeel protest aan te tekenen tegen Ecuador, omdat het Julian Assange asiel verleent. Staatssecretaris Hugo Swire zegt in een verklaring:

Ecuador moet erkennen dat zijn beslissing om Mr Assange al meer dan drie jaar te herbergen de rechtsgang belemmert.

Swire noemt het “volkomen onacceptabel” dat de Britse belastingbetaler voor dit “misbruik van diplomatieke relaties” moet opdraaien. De Britse ambassadeur in de hoofdstad van Ecuador, Quito, zal vandaag het protest officieel aantekenen, volgens het statement.

Diplomatieke patstelling

Twee aanklachten zijn nu verjaard, een derde zal dinsdag verjaren. Het gaat in alle drie de gevallen om aantijgingen van aanranding. Dat er niet tot vervolging wordt overgegaan heeft te maken met een bepaling uit de Zweedse wet, waardoor een verdachte op deze gronden binnen vijf jaar moet worden aangeklaagd.

Daar is een verhoor van de verdachte voor nodig. Aangezien Assange de ambassade niet wil verlaten, moeten Zweedse onderzoekers dus naar Londen komen om de Australiër te horen. Maar om de Ecuadoreaanse ambassade te betreden, is toestemming van Ecuador nodig en dat is in de drie jaar dat Assange in de ambassade bivakkeert, niet gebeurd.

Aantijgingen over een verkrachting uit 2010 worden nog steeds onderzocht. De aanklagers hebben vijf jaar de tijd om tot een aanklacht te komen en Assange daarover te verhoren. Of dat wel of niet gaat gebeuren moet blijken, aangezien Ecuador en Zweden in een diplomatieke patstelling zitten.

Lees meer over die patstelling: Nog vijf jaar volhouden en dan kan hij eruit (€)