Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Zomaar stiekem filmen, dat mag niet van de rechter

In een voorlopige voorziening vonniste de rechter gisteren dat PowNed een date van Onno Hoes niet stiekem had mogen filmen.

Een journalist die een verborgen camera inzet moet wel een héél goede reden hebben, oordeelden rechters al in het verleden. De mores van de media zelf wijken daar nauwelijks van af: alleen als een normale manier van verslaggeving niet voldoet om ernstige misstanden aan het licht te brengen, luidt de stelregel.

Maar was dat ook zo in het geval van de toenmalige Maastrichtse burgemeester Onno Hoes? Stiekem opgenomen gesprekken in een restaurant tussen Hoes en student Robbie Hasselt (toen 20), waren in december vorig jaar te zien in het tv-programma PowNews. In die gesprekken maakte Hoes seksuele toespelingen naar Hasselt en liet hij zich laatdunkend uit over de gemeenteraad.

Kon in dit geval gesproken worden van ‘nood breekt wet’? Nee, bepaalde de Amsterdamse rechtbank gisteren in een door Hoes aangevraagde voorlopige voorziening. De uitzending was onrechtmatig.

In mei liet justitie naar aanleiding van een aangifte van Hoes weten af te zien van vervolging, er waren geen strafbare feiten gepleegd. Hoes kondigde zijn vertrek als burgemeester aan naar aanleiding van de uitzending en nam afscheid in juni. De uitspraak van gisteren is een eerste stap in de civiele procedure van Hoes tegen PowNews en Hasselt. De rechters noemen de uitzending onrechtmatig, maar het verzoek van Hoes om PowNed op tv en Hasselt op zijn blog te dwingen tot een rectificatie, is afgewezen.

Er was al een foto opgedoken

De uitzending van PowNews volgde op eerdere ophef rond Hoes een jaar eerder. Toen kwam een foto naar buiten waarop Hoes in de lobby van een Maastrichts hotel zoende met een 24-jarige man. In een verklaring, voorgelezen in RTL Boulevard door zijn toenmalige echtgenoot Albert Verlinde, noemde Hoes zijn gedrag „buitengewoon onhandig” en ongepast gezien zijn functie als burgemeester.

Nadat ook zijn profielfoto met ontbloot bovenlijf op de homo-datingapp Grindr opdook, kwam er een gesprek tussen Hoes en de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad. De burgemeester betuigde spijt. De fractievoorzitters gaven Hoes „de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt”. Een minderheid van de fractievoorzitters tekende daarbij aan dat een nieuw akkefietje van soortgelijke aard „consequenties” zou hebben.

Hij beloofde beterschap

Dat Hoes spijt betuigde en beterschap beloofde, betekent in de ogen van de rechtbank niet dat hij zichzelf vogelvrij verklaarde. Hij hoefde niet bedacht te zijn op heimelijke opnamen tijdens privéafspraken. En door niemand was hem verboden opnieuw af te spreken met mannen.

De rechtbank kan in de bodemprocedure die volgt nog afwijken van de uitspraak in de voorlopige voorziening. Blijft die overeind, dan gaat Hoes schadevergoeding eisen, kondigt zijn advocaat Stephan Kalff aan. PowNed heeft al gezegd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Hoes is op zoek naar een baan.