Politie erkent fouten in onderzoek bedreiging gedode vrouw

De politie heeft fouten gemaakt tijdens het onderzoek naar de bedreigingen waarvan een 28-jarige vrouw aangifte had gedaan. Ze werd afgelopen maandag doodgeschoten in Waalwijk. Zo had ze de politie acht dagen voor haar dood laten weten dat de verdachte, haar ex-vriend, mogelijk een vuurwapen in zijn bezit had. Tijdens een persconferentie in Oosterhout meldde de politie het te betreuren niet met meer urgentie te hebben ingegrepen. „Achteraf gezien hadden we liever een huiszoeking gedaan bij de verdachte, en hadden we contact met diegene moeten zoeken”, aldus een woordvoerder. Oppositiepartij D66 heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) gevraagd om uitleg.

Het slachtoffer had daarbij op 2 augustus, acht dagen voor haar dood, gemeld aan de politie dat ze „had horen zeggen” dat haar ex een vuurwapen in zijn bezit had.

Dinsdag werd bekend dat de vrouw meerdere keren aangifte had gedaan tegen haar ex-vriend vanwege bedreiging. Ook vier of vijf andere vrouwen zouden daarvan aangifte hebben gedaan, teruglopend tot 2013. De verdachte, een 37-jarige man uit Zevenbergen, heeft een strafblad, maar niet voor huiselijk geweld, aldus de politie.

Maandag werd de vrouw, een medewerker in het ziekenhuis, op het parkeerterrein voor het TweeSteden Ziekenhuis in haar auto doodgeschoten. De dader wist te ontkomen. Dinsdag meldde de man uit Zevenbergen zichzelf bij de politie. Hij is momenteel de hoofdverdachte in de zaak.

    • NRC