Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee mensen opgepakt voor moord Bengaalse blogger Niloy Chatterjee

In Bangladesh zijn twee leden van de islamitische groepering Ansarullah Bangla Team gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij de moord op de 40-jarige blogger Niloy Chatterjee.

Bengalen protesteren tegen de moord op blogger Niloy Chatterjee.
Bengalen protesteren tegen de moord op blogger Niloy Chatterjee. Foto AFP / Munir Uz Zaman

In Bangladesh zijn twee leden van de islamitische extremistische groepering Ansarullah Bangla Team gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij de moord op de 40-jarige blogger Niloy Chatterjee, meldt persbureau Reuters.

Chatterjee, een voorvechter van secularisme die kritische stukken schreef over religieus extremisme, werd vorige week gedood in zijn appartement in de hoofdstad Dhaka. Hij was een van de bloggers die de doodstraf eist voor de islamistische leiders die beschuldigd worden van wreedheden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh in 1971.

Het was de vierde moord op een kritische blogger in het afgelopen half jaar. In mei werd de 33-jarige Ananta Bijoy Das door vier mannen met machetes (kapmessen) aangevallen in het noordoosten van Bangladesh. Eind februari werd Afhijit Roy in Dhaka doodgestoken. Hij kreeg bekendheid met boeken en blogs over homoseksualiteit en de filosofie van atheïsten. Een maand later werd blogger Washiqur Rahman gedood, eveneens wegens kritiek op de islam.

fundamentalisten

Er is nog niemand veroordeeld voor de moorden begin dit jaar, zelfs niet voor een eerdere moord in 2013. Bijna niemand twijfels eraan dat fundamentalisten erachter zitten, schrijft NRC-redacteur Floris van Straaten in NRC Handelsblad.

Hoewel [fundamentalisten] bij verkiezingen nooit meer dan 5 of 6 procent van de stemmen hebben gekregen, hebben ze hun positie in het land geleidelijk versterkt. Daarbij kunnen ze rekenen op gulle financiële steun van Saoedi-Arabië en de Golfstaten, die onder meer duizenden Koranscholen op het platteland ondersteunen.

Door de bloggermoorden rijst de vraag of de fundamentalisten door middel van intimidatie en geweld in staat zijn hun wil aan Bangladesh, met zijn vanouds relatief tolerante versie van de islam, op te leggen.

Lees verder in NRC Handelsblad: De Bengaalse bloggers zijn doodsbang, over de activisten die op de dodenlijst staan.