Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Islamitische Staat pleegt bomaanslag in Bagdad: 76 doden

Een met explosieven volgeladen koelvrachtwagen is vanochtend in Bagdad ontploft op een drukbezochte markt. Daarbij zijn tientallen doden gevallen. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Volgens persbureau Reuters kwamen bij de aanslag ten minste 76 mensen om het leven en raakten tweehonderd personen gewond. AP spreekt van 54 doden en 86 gewonden, een aantal dat door medisch personeel in de stad is bevestigd.

Militairen waren doelwit

De aanslag vond plaats in Sadr City, een shi’itische sloppenwijk in de Iraakse hoofdstad. Een truck vol explosieven ontplofte midden op de drukbezochte Jameela-markt in de wijk, aldus de politiewoordvoerders.

In een verklaring op internet heeft IS de verantwoordelijkheid opgeëist. De sunnitische terreurgroep wilde met de aanslag soldaten en militieleden in de shi’itische wijk raken. IS heeft grote delen van noord- en westelijk Irak in handen.