Desi Bouterse voor de tweede keer beëdigd

Foto Pieter van Maele/ANP

Desi Bouterse is gisteren geïnaugureerd voor zijn tweede termijn als president van Suriname. Bij de inauguratie was de Nederlandse ambassadeur (sinds eind vorig jaar weer gevestigd in de voormalige kolonie) aanwezig, net als de presidenten van Equatoriaal-Guinea, buurland Guyana en Ecuador. Later op de dag benoemde Bouterse zijn regering. Zijn partij, de Nationaal Democratische Partij (NDP) won in mei de parlementsverkiezingen. Vervolgens werd Bouterse op 14 juli door het parlement aangewezen als president. Hij komt aan het hoofd van een coalitie met twee andere partijen en met gedoogsteun van nog eens twee. Daarmee heeft hij een meerderheid van 32 van de 51 zetels. Tijdens de start van de eerste regeerperiode van Bouterse, vijf jaar geleden, was er geen vertegenwoordiger van Nederland aanwezig vanwege de slechte diplomatieke betrekkingen.