Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bouterse na installatie: ‘We moeten minder afhankelijk worden van grondstoffen’

President Desi Bouterse van Suriname, gisteren in Paramaribo geïnaugureerd voor een tweede ambtstermijn, waarschuwt voor een afnemende welvaart nu de prijzen voor olie, goud en aluinaarde (aluminiumoxyde) dalen.

In zijn toespraak bepleitte Bouterse een bredere economische basis. Suriname moet minder afhankelijk zijn van deze grondstoffen, omdat het geen invloed heeft op de „krachten” die de prijzen bepalen. Circa 70 procent van de Surinaamse export bestaat uit aluminium, goud en olie. De ‘welzijnssamenleving’ staat daarom onder druk. De reserves van de centrale bank zijn afgelopen tweeënhalf jaar gehalveerd tot 540 miljoen dollar.

Volgens Bouterse moet Suriname aansluiting zoeken bij „niet-traditionele machtsblokken”, zoals Brazilië, China en Rusland. „De grimmigheid van de tegenstellingen baart ons zorgen”. Maar „dit laat heldere stralen voor de toekomst zien”. In Suriname zelf ziet Bouterse afnemende verzuiling . „Voor het eerst is gekozen voor een politieke overtuiging die etniciteit als bron van rijkdom van ons volk ziet en niet als grondslag voor verdeeldheid”, zei hij. Anders dan vijf jaar geleden was de Nederlandse ambassadeur aanwezig bij de plechtigheid.