Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland breidt voedselboycot verder uit

Fruit op de markt in Kazan, Rusland.
Fruit op de markt in Kazan, Rusland. Foto Reuters / Hannibal Hanschke

Rusland verbiedt nu ook eten uit Albanië, Montenegro, Liechtenstein en IJsland. Het is een reactie op de westerse sancties tegen Moskou na de annexatie van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne. Dat heeft premier Medvedev laten weten, meldt Reuters.

Rusland boycot al een jaar fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten uit de 28 EU-landen, de VS, Australië, Noorwegen en Canada. Georgië staat niet op de lijst, omdat dit land de westerse sancties tegen Rusland niet ondersteunt. Vanaf volgend jaar zal Rusland ook eten uit Oekraïne gaan verbieden als het associatieverdrag tussen Kiev en de EU in werking treedt, aldus Medvedev.

Bloemencontrole

Ook Nederlandse bloementelers die naar Rusland exporteren hebben een klap te verwerken. Vanaf deze week mogen bloemen uit Nederland alleen nog Rusland in nadat ze in een laboratorium zijn gecontroleerd op ongedierte. Sinds Nederland zich bij de VN heeft ingezet voor de oprichting van een MH17-tribunaal worden er volgens Moskou regelmatig insecten aangetroffen op Nederlandse snijbloemen.

Volgens de Russische voedsel- en warenautoriteit, Rosselchoznadzor, vormt het ongedierte uit Nederland een gevaar voor de Russische landbouw en economie. Twee weken geleden verbood Rusland nog de import van bloemen uit Nederland. In de plaats daarvan komt nu een algehele controleverplichting.

Rusland importeerde vorig jaar voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland. Door de beperkingen is de Nederlandse export naar Rusland in een jaar tijd ongeveer gehalveerd.