Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rechtbank Rotterdam verklaart installatiebedrijf Imtech failliet

Het hoofdkantoor van Imtech Marine.
Het hoofdkantoor van Imtech Marine. Foto ANP / Olaf Kraak

De rechtbank van Rotterdam heeft installatiebedrijf Imtech met ingang van vandaag failliet verklaard, zo meldt de multinational op de website. Vanmorgen verzocht de Autoriteit Financiële Markten beursbedrijf Euronext al de handel in aandelen van Imtech op te schorten.

De divisies Marine en Nordic worden buiten de groep geplaatst, met oog op een gehele of gedeeltelijke verkoop. Marine wordt verkocht aan Pon Holdings en Parcom Capital. Met verkoop van de onderdelen moeten 7.300 banen behouden blijven.

Volgens topman Gerard van de Aast wordt hard gewerkt aan het onderbrengen van verdere divisies, meldt NRC-redacteur Teri van der Heijden. Verschillende partijen zouden interesse in de stukken hebben getoond: financiële partijen, investeerders. Van de Aast:

“Er komt interesse en dat is verheugend.”

onderhandelingen krediet

Imtech (3,9 miljard euro omzet) verkeert in acute geldnood. Vorige week donderdag vroeg Imtech Duitsland al een faillissement aan. Na dagen onderhandelen slaagde het bedrijf er niet in om een akkoord te bereiken met de banken over een extra noodkrediet van 75 miljoen euro.

Alle pogingen om een gecontroleerde doorstart te maken voor de verschillende divisies mislukten. De koers stond dinsdag, toen Imtech uitstel van betaling aanvroeg, 95 procent lager dan op dezelfde dag in 2014. Uit een data-analyse van NRC Q bleek dat het bedrijf al voor de vierde keer in vijf jaar de grootste koersval van de AEX of Midkap meemaakte.

Bekijk de tijdlijn: Hoe kon het zover komen in dit bedrijf? De opkomst en ondergang van Imtech

over imtech

Bij Imtech, drie jaar op rij het slechtst presterende bedrijf op de Amsterdamse beurs, werken in totaal zo’n 22.000 medewerkers in zeven divisies. In Nederland bouwt het bedrijf onder meer mee aan de gevangenis Zaanstad en de Amsterdamse Noord-Zuidlijn.

De technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw kwam begin 2013 in de problemen. Toen werd duidelijk dat het bedrijf zeker 100 miljoen euro zou verliezen op de de bouw van een Pools pretpark. Bij verschillende onderdelen was sprake van fraude. In Duitsland ging het om een groot boekhoudschandaal met valse facturen, weggesluisd geld en een opgepoetste balans. Het kostte Imtech honderden miljoenen euro’s.

Lees ook op NRC Q: Iemand zin in een stukje Imtech? Over de verkoop van onderdelen van de multinational.