Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie vraagt hulp van publiek in Jumbo-zaak

Afperser is ‘nauwkeurig en waarschijnlijk een man’

Aan Jumbo verstuurde kaart
Aan Jumbo verstuurde kaart

De dader die explosieven plaatste bij supermarkten in Groningen en Zwolle eist „een aanzienlijk bedrag” van supermarktketen Jumbo. Hij wil dat bedrag niet in euro’s ontvangen, maar in bitcoins: digitaal of elektronisch geld waarmee op internet wordt betaald. Bij het uitblijven van betaling zouden bommen ontploffen.

Dat staat in het onderzoeksdossier Jumbo waarvan de politie vandaag een belangrijk deel openbaar heeft gemaakt op internet. Dat is uitzonderlijk, erkent onderzoeksleider Rob Vos. „Maar we willen dat het publiek meedenkt en meerechercheert in deze zaak. We hopen dat mensen aanslaan op de feiten zodat we de identiteit van de dader snel kunnen achterhalen.”

Supermarktketen Jumbo betaalt niet. Het concern laat in een verklaring weten dat het vertrouwt op de deskundigheid van de politie, de burgemeesters en het Openbaar Ministerie. In samenspraak met de nationale politie zijn de winkels opvallend en onopvallend extra beveiligd.

De precieze hoogte van het bedrag dat wordt geëist wil de politie niet kwijt. Maar dat de afperser betaling in bitcoins wil, is op zijn minst handig. Het is lastig te achterhalen van wie bitcoins zijn. Eigenaars houden bitcoins in digitale portemonnees die anoniem zijn. Ook staan banken buiten spel.

Volgens de politie gaat het zo goed als zeker om een man, tussen de 20 en 40 jaar die opereert vanuit Groningen. Hij heeft „kennis van explosieven, affiniteit met computersystemen en elektronica” . Verder heeft hij „een nauwkeurige manier van werken”.

Op 8 mei rond middernacht wordt voor het eerst een explosief gevonden bij een Jumbofiliaal in Groningen. Een voorbijganger ziet een witte bak staan met een witte wekker erin. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stellen vast dat het een bom is die de gevel had kunnen ontzetten en voorbijgangers had kunnen doden.

Dertig mensen op zaak

De recherche zet dertig mensen op de zaak, onder wie gedragdeskundigen, telecomspecialisten en explosievenexperts. Een onbekend persoon dreigt meer bommen te plaatsen. Op 31 mei is het raak bij een andere Jumbo in Groningen en nu ontploft er wel een explosief. Er vallen geen slachtoffers, maar een raam en kozijn worden beschadigd en de politie vindt sporen van een grijze kookwekker. Ook zijn er camerabeelden. Daarop is te zien dat iemand met een paraplu iets neerlegt bij de gevel. Opsporing Verzocht zendt ze uit. Vanaf dat moment laten politie en supermarktketen Jumbo alle winkels in Groningen bewaken.

Er blijven dreigberichten bij de politie binnenkomen. Zo ook op 6 juni. Er zou een explosief liggen bij een filiaal naast de Groningse Euroborg maar dat blijkt loos alarm. Op 1 juli trekt een Jumbovestiging in Zwolle aan de bel. Ze hebben met de post een verjaardagskaart met een deuntje ontvangen. Dans je de hele nacht met Mij, klinkt het. In de enveloppe zit, een „kleine hoeveelheid explosieve stof”. De dader heeft zijn werkterrein verlegd van Groningen naar Noord-Nederland en mogelijk het hele land.