Ze beraamde een plan om Westerbork te bevrijden

De laatste verzetsstrijder die in 1944 betrokken was bij een plan om Kamp Westerbork te bevrijden, is onlangs overleden. Lisette Cats-Bolle werd 91 jaar. Ze overleed in Rotterdam, meldt de website Hetkruisopdeberg.nl. Cats-Bolle zat aan het begin van de Duitse bezetting ondergedoken in een Joodse zorginstelling. Toen de Duitsers de bewoners wilden wegvoeren, werd ze gered door de hervormde predikant Bas Ader uit Nieuw-Beerta. Vanaf maart 1944 hielp ze hem met zijn verzetswerk. Ader wilde samen met anderen het transport van Joden naar de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen dwarsbomen, door met een trein het kamp binnen te rijden en de gevangenen te bevrijden. De dominee werd opgepakt en in november 1944 gefusilleerd. Voor zover bekend is Lisette Cats-Bolle nooit onderscheiden voor haar verzetswerk.