Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Opleving economie bereikt de winkelstraat, grootste omzetgroei sinds 2008

Winkelend publiek in de Kalverstraat in Amsterdam.
Winkelend publiek in de Kalverstraat in Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

Consumenten blijven meer geld besteden. De detailhandel heeft in juni 4,7 procent meer omgezet dan in juni 2014, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend. Dit is de grootste omzetgroei sinds het begin van de crisis in juli 2008.

Het aantal verkopen lag in juni 5,1 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de prijzen in de detailhandel 0,4 procent lager waren. Vooral de omzet van de winkels in non-foodartikelen was groter. Met name woonwinkels, drogisterijen, kledingzaken en doe-het-zelfzaken deden het goed.

De inkomsten uit verkopen via internet groeide in juni met 28,1 procent. Aanzienlijk meer dan in mei, toen de omzet met 12,2 procent steeg. Vorig jaar bedroegen de online bestedingen in Nederland bijna 14 miljard euro. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben Nederlanders online 4,4 miljard euro besteed, 16 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

Ontwikkeling-omzet-volume-winkels-in-woninginrichtingsartikelen-15-08-12

‘Economie groeit volgend jaar harder dan verwacht’

Het economisch herstel in Nederland houdt aan, ondanks de lagere gasproductie. Mede door de lastenverlichting van het kabinet groeit de economie volgend jaar zelfs sneller dan eerder verwacht, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerde raming. Op basis van deze cijfers maakt het kabinet op Prinsjesdag zijn begroting voor 2016.

De Nederlandse economie zal dit jaar met 2 procent groeien en volgend jaar 2,4 procent, zo voorspelt het CPB. Daarmee stelt het CPB een eerdere prognose van juni bij, althans wat betreft de verwachting voor 2016.

Lees verder: In een reeks artikelen kijkt NRC vanuit Zoetermeer naar de worsteling in Nederlandse winkelstraten. Aflevering 1: Wat is het Primark-effect? Aflevering 2: Wat stel je als winkelier tegenover het succes van online shoppen? Kledingwinkel House of Blue Jeans in Zoetermeer zit vol tech-snufjes.