Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: operazanger zingt terwijl zijn hersentumor wordt verwijderd

De Sloveense operazanger Ambrož Bajec-Lapajne zingt een paar coupletten van Shuberts ‘Gute Nacht’ terwijl de neurochirurg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) hem opereert aan zijn hersentumor.

Ambrož Bajec-Lapajne tijdens zijn hersenoperatie in het UMC.
Ambrož Bajec-Lapajne tijdens zijn hersenoperatie in het UMC. Foto: screenshot YouTube

“Ik voel getrek aan mijn mond”, zegt de Sloveense operazanger Ambrož Bajec-Lapajne terwijl de neurochirurg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) hem opereert aan zijn hersentumor. Vlak daarvoor zong de tenor nog een stuk van ‘Gute Nacht’ van de Oostenrijkse componist Franz Schubert.

Bajec-Lapajne zette het filmpje van de operatie, die op 13 juni 2014 is uitgevoerd, vorige week op YouTube. De setting is zo: Bajec-Lapajne ligt op zijn zij, met zijn gezicht naar de camera. Alleen zijn borstkas en gezicht zijn te zien, het gedeelte waar wordt geopereerd - zijn hoofd - is bedekt. Het filmpje duurt ruim 12 minuten, er is geen bloed te zien.

Waarom zingen tijdens zo’n operatie?

Bij de Sloveen, die in Amsterdam aan het Conservatorium studeerde, werd in 2014 een gezwel in het hoofd ontdekt. Neurochirurg Pierre Robe adviseerde een zogenoemde craniotomie, een operatie waarbij de schedel wordt geopend. En dat kan terwijl de patiënt wakker is. De tenor zou dan kunnen zingen tijdens de operatie. Het doel? Hersenschade voorkomen na de ingreep.

Bajec-Lapajne zong een opera om te kijken of hij de verschillen tussen de toonaarden van het muziekstuk nog steeds zou horen. Het neuromuziekteam van het UMCU was ook aanwezig bij de operatie.

Indrukwekkende momenten

De operatie verloopt goed. Op het filmpje is te zien hoe een neurologe tijdens een groot deel van de operatie zijn hand vasthoudt. Bij 2.43 minuten zakt Bajec-Lapajne even weg, maar zij weet zijn aandacht direct weer te pakken.

Als zowel zij als de chirurg hem complimenteren met zijn zang, raakt hij zichtbaar geëmotioneerd. De neurologe veegt zijn tranen weg.

Er is ook een moment (bij 4.12 minuten) waarop hij duidelijk aangeeft de draad van het nummer ineens kwijt te zijn; hij weet de tekst niet meer.

Bij 5.30 minuten heeft hij last van zijn tong en even later (bij 6.40 minuten) testen de artsen tijdens de operatie zijn spraak. Ze vragen hem iets te vertellen over zijn studie. Bizar om te zien: Bajec-Lapajne geeft aan dat hij getrek voelt bij zijn mond en de arts zegt: “Dat doe ik.” Daarna testen ze nog een paar keer dat soort reacties: de arts doet iets in het hoofd en Bajec-Lapajne voelt getrek bij zijn mond en kin.

Goed herstel

Na de operatie is de operazanger goed hersteld. Hij heeft zijn professionele muziekcarrière kunnen voortzetten. De Sloveen begon pas na zijn studie politieke wetenschappen en internationale betrekkingen met zingen. Vanaf 2002 studeerde hij aan het Conservatorium in Amsterdam.

Binnen het Hersencentrum van het UMC Utrecht verricht Dr. Pierre Robe naast hoog-technische neuro-oncologische operaties ook onderzoek. Robe is hoogleraar neurochirurgie aan de Universiteit Utrecht.

Vergelijkbare video’s

In 2013 verscheen er een video online waarop een Amerikaanse muzikant gitaar blijft spelen terwijl hij een hersenoperatie ondergaat:

En afgelopen juni was te zien hoe een man liedjes van The Beatles speelde tijdens zijn hersenoperatie.

https://www.youtube.com/watch?v=fJr92vcNB88

Lees ook een artikel van The Lancet over de invloed van muziek tijdens operaties.