Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onvoltooid verhaal van Tolkien gepubliceerd

J.R.R. Tolkien/ Foto ANP

Over twee weken wordt een onvoltooid werk van de Britse fantasyschrijver J.R.R. Tolkien gepubliceerd.

Het heet The Story of Kullervo en is nooit eerder in boekvorm uitgegeven.

Tolkien schreef het in 1915 op 23-jarige leeftijd, toen hij nog studeerde. Dat heeft uitgeverij HarperCollins laten weten.

The Story of Kullervo gaat over een weesjongen die als slaaf wordt verkocht en die zonder het te weten zijn tweelingzuster verleidt alvorens zelfmoord te plegen. De uitgever omschrijft de tekst als volgt:

“Brought up in the homestead of the dark magician Untamo, who killed his father, kidnapped his mother, and who tries three times to kill him when still a boy, Kullervo is alone save for the love of his twin sister, Wanona, and guarded by the magical powers of the black dog, Musti. When Kullervo is sold into slavery he swears revenge on the magician, but he will learn that even at the point of vengeance there is no escape from the cruellest of fates.”

Met het verhaal, dat is geïnspireerd op een negentiende-eeuws Fins gedicht, legde Tolkien de kiem voor zijn latere werken, zoals zijn trilogie The Lord of the Rings en The Silmarillion.

The Story of Kullervo komt in Groot-Brittannië uit op 27 augustus, in de Verenigde Staten eind oktober. Een Nederlandse vertaling volgt in de zomer van 2016, kondigt Boekblad aan.

9780008131371