Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nederlandse dressuurequipe wint goud op Europees Kampioenschap

Winnaar Edward Gal in actie bij de Grand Prix Kur op Muziek tijdens het Nederlands Kampioenschap dressuur.
Winnaar Edward Gal in actie bij de Grand Prix Kur op Muziek tijdens het Nederlands Kampioenschap dressuur. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse dressuurequipe heeft bij de Europese titelstrijd in Aken de gouden medaille in de landenwedstrijd gewonnen. Edward Gal was de onbetwiste topper in de formatie van bondscoach Wim Ernes, met een score van net boven de 82 procent. Die behaalde hij met Undercover.

De equipe bestond verder uit Hans Peter Minderhoud met Johnson, Diederik van Silfhout met Arlando en Patrick van der Meer met Uzzo. Het doel van Oranje in Aken was brons.

derde keer goud

Gal legde grote druk op de favorieten uit Duitsland en Engeland, door als eerste op de dag boven de tachtig procent uit te komen. De Engelse Charlotte Dujardin bleef daar met Valegro net iets boven, maar voor de olympische kampioenen niet genoeg om Nederland van de eerste plaats te verdringen.

Het is pas de derde keer dat Nederland Europees goud heeft gewonnen, na eerder successen in Turijn (2007) en Windsor (2009). De laatste internationale titel werd behaald in Kentucky 2010, waar Oranje dankzij de topper Totilas van destijds nog Gal de wereld veroverde. Al die successen werden behaald onder leiding van Sjef Janssen, nu actief als bondscoach van België.