Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Taal

Aruba weert Venezolanen

Aruba kampt met een toestroom van Venezolanen die de economische crisis in hun land ontvluchten. De Arubaanse immigratiedienst heeft daarom deze week de controles op de luchthaven verscherpt.

Er kwamen het eerste kwartaal van dit jaar bijna 38.000 meer Venezolanen het land binnen dan hetzelfde kwartaal van 2014. Aruba ligt maar dertig kilometer uit de kust van Venezuela. De taal, het Papiamento, is verwant aan het Spaans en er wonen al decennia veel latino’s op het eiland.

Venezolanen die arriveren in Aruba moeten een geldige verblijfplaats kunnen opgeven en over voldoende middelen beschikken voor hun verblijf. Kunnen ze dat niet, dan worden ze onmiddellijk teruggestuurd. Dit om het probleem van rondzwervende Venezolanen op het eiland in te dammen. Veel Venezolanen komen op een toeristenvisum het land binnen, maar gaan niet binnen de toegestane drie maanden weer weg.

Gerald Vingal, hoofd van de Arubaanse immigratiedienst, meldde deze week in de Arubaanse media dat er de afgelopen dagen al 24 Venezolanen zijn teruggestuurd.

De economische crisis in olieland Venezuela is groot. Door de lage olieprijs is er geen geld om goederen te importeren.