Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Paardensport

Met Zeeuws paard Valegro benadert Dujardin perfectie

Britse amazone domineert dressuur en mikt op record.

Charlotte Dujardin op Valegro tijdens de CHIO in Rotterdam, in 2013.
Charlotte Dujardin op Valegro tijdens de CHIO in Rotterdam, in 2013. Foto Robin Utrecht/ANP

Het gras dat voor de paardensport zo heilig is als het tennisgras van Wimbledon, is deze week voorzien van een grote zandbak. Het is een doodnormale dressuurring van twintig bij zestig meter, maar wel in Aken. Hier, in het Mekka van de paardensport, hoopt Charlotte Dujardin tijdens de Europese kampioenschappen tot grote hoogte te stijgen.

Op de Engelse dressuuramazone staat al tweeënhalf jaar geen maat. De 30-jarige Dujardin is met haar Nederlandse paard Valegro regerend Europees, Olympisch én wereldkampioen. Ze heeft het wereldrecord van de hoogste score ooit in een kür op muziek (94,3 procent). En dat met een paard met een Zeeuwse moeder en Brabantse vader.

Valegro werd namelijk in 2002 geboren in Burgh-Haamstede, bij de familie Hanse. Het veulen vertoefde de eerste vijf maanden in Zeeland, voordat het naar de eigenaar van vader Negro in het Brabantse Den Hout ging. Joop en Maartje Hanse volgen Valegro nog altijd op de voet en bezoeken als het even kan ook de wedstrijden.

Bij Gertjan van Olst in Noord-Brabant groeide het paard verder op. Toen hij drie jaar oud was, kwam Valegro niet eens door de selectie om überhaupt gekeurd te mogen worden op een hengstenkeuring. Maar de Engelse ruiter Carl Hester zag het wél in Valegro zitten en kocht hem.

Het was de bedoeling dat Hester op het Nederlandse dressuurpaard zou gaan rijden, maar het klikte zo goed met de groom dat zij op Valegro bleef rijden. Het ‘hulpje’ van Hester was Charlotte Dujardin. Vandaag zijn in de landenwedstrijd alle ogen op haar gericht. Kan zij met een nieuwe uitzonderlijk hoge score Groot-Brittannië in haar eentje aan het goud helpen?

„Charlotte en Valegro presteren het beste als de druk immens groot is”, stelt de Britse bondscoach Richard Waygood. „Beide zijn fysiek en mentaal geweldig. Het publiek, de sfeer, het stadion, deze combinatie weet precies dat ze juist dan moeten pieken.”

Dat bewees Dujardin op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Voor eigen publiek kaapte ze het goud weg voor Adelinde Cornelissen met Parzival, hoewel de hele Nederlandse equipe vond dat Dujardin het voordeel kreeg van de jury omdat ze een thuiswedstrijd reed.

Nu rijdt de Britse in het hol van de leeuw. Duitsland is in Aken de gedoodverfde favoriet om vandaag Europees kampioen te worden. Groot-Brittannië staat, nadat gisteren voor elk land al twee van de vier combinaties in actie zijn gekomen, op een derde plek. Achter Nederland en koploper Duitsland. „Die landen zijn erg sterk”, zegt Waygood. „Maar wij hebben Charlotte Dujardin nog achter de hand. Haar mindset is fantastisch. Daarmee onderscheidt Charlotte zich van andere ruiters. Of dit de beste combinatie ooit is? De resultaten spreken voor zich.”

Komend weekeinde worden de individuele medailles verdeeld. Dujardin is dan niet afhankelijk van teamgenoten. De vraag is dan bijna niet óf ze gaat winnen, maar met welke score. Een nieuw wereldrecord? „Als iemand het kan, is zij het”, geeft de Britse bondscoach aan. „Misschien dat ze op een dag een score van honderd procent neerzet. Momenteel is ze beter dan ooit. Al verbetert ze zich nog iedere dag. Dit kan weleens een historische week worden.”