Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Leger omsingelt hoofdkwartier van regerende USDP en zet ambitieuze partijvoorzitter uit zijn functie

Foto Reuters

In de Birmese hoofdstad Nay Pyi Taw hebben militairen gisteravond het hoofdkwartier van de regerende USDP omsingeld. Partijvoorzitter Shwe Mann, tevens parlementsvoorzitter, is uit zijn functie gezet. Zijn val heeft volgens bronnen in de hoofdstad te maken met een machtsstrijd met president Thein Sein. De USDP geldt als de partij van het leger, dat na jaren van militair bestuur in 2011 koos voor een geleidelijke democratisering. In november worden parlementsverkiezingen gehouden. Binnen de USDP bestonden meningsverschillen over de kandidaten. Oud-generaal Shwe Mann, die zelf presidentiële ambities had, bepleitte samenwerking met de populaire oppositieleider Aung San Suu Kyi. (AFP, BBC)