Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Onaf jeugdwerk Tolkien komt uit

Over twee weken wordt een onvoltooid werk van de Britse fantasyschrijver J.R.R. Tolkien gepubliceerd. Het heet The Story of Kullervo en is nooit eerder in boekvorm uitgegeven. Tolkien schreef het in 1915 op 23-jarige leeftijd. Het gaat over een weesjongen die als slaaf wordt verkocht en die zonder het te weten zijn tweelingzuster verleidt alvorens zelfmoord te plegen. Met het tragische verhaal, geïnspireerd op een 19de-eeuws Fins gedicht, legde Tolkien de kiem voor zijn latere werken. (ANP)