Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Leger Birma omsingelt kantoor van regeringspartij, partijleider afgezet

Archiefbeeld van het leger in Myanmar. Het hoofdkwartier van de heersende USDP is omsingeld door veiligheidstroepen.
Archiefbeeld van het leger in Myanmar. Het hoofdkwartier van de heersende USDP is omsingeld door veiligheidstroepen. Foto ANP/EPA/STR

Het hoofdkwartier van de regeringspartij in Birma is omsingeld door veiligheidstroepen. Er zou binnen de heersende Unie voor Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) een machtsstrijd zijn losgebarsten tussen president Thein Sein en partijleider Shwe Mann.

Zowel Thein Sein als Shwe Mann hebben aangegeven het presidentschap te willen bekleden. Shwe Mann is volgens bronnen tegenover AP en Reuters reeds afgezet als partijleider en vervangen door vice-voorzitter Htay Oo, die wordt gezien als een vertrouweling van president Thein Sein. Ook de secretaris-generaal van de USDP, Maung Maug Thein, zou zijn afgezet.

Volgens getuigen arriveerden gisteravond legertrucks bij het hoofdkwartier in Naypyitaw en is het terrein afgezet. Sommige partijleden mogen het terrein niet verlaten.

Onenigheid over kandidatenlijst

Op 8 november worden er in Birma verkiezingen gehouden. Binnen de door het leger gesteunde USDP bestaat onenigheid over wie er op de kandidatenlijst mag en wie niet. Eerder deze week stapten 149 officieren uit het leger om zich verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen. Tijdens een partijbijeenkomst gisteren bleek echter dat slechts 59 van hen zijn geaccepteerd als kandidaat.

Birma was tot een paar jaar geleden een militaire junta. Na een machtswisseling heeft het leger nog steeds een stevige vinger in de pap via de USDP. Daarnaast zijn 25 procent van alle zetels in het parlement gereserveerd voor ongekozen vertegenwoordigers van het leger. Aangezien aanpassingen van de grondwet 75 procent van alle stemmen vereist, heeft het leger daardoor een veto. Een poging om dat percentage naar 70 procent bij te stellen mislukte in juni.