Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Kunstenaar Jan Montyn (90) overleden

Kunstenaar Jan Montyn is op 90-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Montyn werd bekend door zijn tekeningen, geïnspireerd door de oorlogen waarvan hij getuige was: de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse Oorlog en oorlogen in Cambodja, Vietnam en Birma.

Foto NRC

Kunstenaar Jan Montyn is op 90-jarige leeftijd in Amsterdam overleden, meldt de NOS. Montyn werd bekend door zijn tekeningen, geïnspireerd door de oorlogen waarvan hij getuige was: de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse Oorlog en oorlogen in Cambodja, Vietnam en Birma.

Het werk van Montyn is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum of Modern Art in New York. Zijn bewogen levensloop werd in 1975 beschreven door Dirk Ayelt Kooiman in de semi-autobiografie Montyn.

Montyn, afkomstig uit Oudewater, kwam uit een streng gereformeerd milieu, zo schreef NRC-redacteur Hans Beerekamp eerder in NRC Handelsblad.

Hij vocht bij de Kriegsmarine en aan het Oostfront. Na een paar jaar internering voegde hij zich bij de westerse geallieerden in de Koreaanse oorlog en het Vietnamese conflict. Later zwierf hij door Zuidoost-Azië en kon hij niet meer aarden in Nederland. Aan een oorlogstrauma lijdt hij niet, noch aan schuldgevoel. Hij weet wat er is gebeurd, en hij weet dat mensen nu eenmaal zo in elkaar zitten.

Bekijk een fragment uit de docu Love Me or Leave Me over het leven van Jan Montyn.