Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Koerdische strijders in Irak mogelijk aangevallen met gifgas

Koerdische troepen in Irak zijn een paar dagen geleden aangevallen met gifgas. Dat de terreurbeweging Islamitische Staat chemische wapens inzet bij de strijd in Irak, wordt nu bevestigd door het Duitse leger.

Nederlandse trainers zijn met coalitiepartners in het noorden van Irak begonnen met het opleiden van acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten.
Nederlandse trainers zijn met coalitiepartners in het noorden van Irak begonnen met het opleiden van acht pelotons Koerdische Peshmerga-strijders. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Koerdische troepen in Irak zijn een paar dagen geleden mogelijk aangevallen met gifgas. Dat meldde persbureau AFP. Amerikaanse en Iraakse experts zijn vanuit Bagdad op weg om de situatie te onderzoeken. Het zou de tweede keer in korte tijd zijn dat de Koerden een melding maken van het gebruik van chemische wapens.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING: Kurdish forces attacked with chemical weapons in Iraq: German army

Volgens AFP werden de Koerden aangevallen in het noorden van Irak, ten zuidwesten van de stad Erbil.

Het Turkse leger zegt dat daarbij Koerdische strijders gewond raakten: een aantal militanten lijdt aan irritatie van de luchtwegen.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie kan niet bevestigen of er bij de aanval inderdaad gifgas is gebruikt. Tegen NRC zegt de woordvoerder:

“Er waren geen Duitse soldaten aanwezig bij de aanval, dus wij hebben het niet met onze eigen ogen gezien.”

Het Duitse leger voorziet de Koerden ter plaatse van militaire steun, zoals wapens en training.

Wie de aanval heeft uitgevoerd is nog onduidelijk, maar in dat gebied strijden Koerden tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Eind juli ook gifgas in Syrië

Vorige maand maakten de Koerden ook een melding van aanvallen met chemische wapens. Zo werd eind juli duidelijk dat IS gifgas gebruikte in Syrië.

Koerden omgekomen bij nachtelijke aanval

Het Turkse leger meldde vandaag ook dat er vannacht Koerdische militanten zijn omgekomen bij een aanval op militaire posten in het oosten van Turkije. Koerdische militanten vielen militaire posten aan en bij de daaropvolgende confrontatie met de veiligheidstroepen kwamen zeven Koerdische strijders om.

De afgelopen weken vonden vaker aanvallen plaats tussen militanten van de Koerdische beweging PKK en Turkse veiligheidstroepen.

In Silopis, een plaats in het zuidoosten van Turkije, grenzend aan Irak en Syrië, openden PKK-strijders het vuur op een militaire basis. De Koerden gebruikten daarbij geweren en raketgranaten. Bij dit gevecht kwamen vier militanten om.

Gisteravond kwamen nog drie Koerden om bij een vergelijkbare aanval in Diyadin, waar een militaire basis en een politiebureau werden aangevallen.

Nederlandse regering wil Koerden steunen

Vorige maand werd bekend dat coalitiepartner VVD en oppositiepartijen CDA, D66, SGP en ChristenUnie willen dat het kabinet wapens en munitie aan Koerdische strijders in Noord-Irak gaat leveren. Nederland overweegt nieuwe militaire steun aan Irak, maar geen wapens.

De steun moet voorkomen dat Koerdische strijders (peshmerga’s) terrein verliezen in de strijd tegen IS omdat ze met onvoldoende materieel naar het front worden gestuurd. Ongeveer 130 Nederlandse militairen trainen Koerdische en Iraakse militairen.

Al sinds 1984 actief

De PKK wordt door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten betiteld als een terroristische organisatie. De groep strijdt al sinds 1984 gewapend tegen de Turkse overheid en bij dat conflict zijn tot nu toe ruim 40.000 mensen omgekomen.

Lees in NRC Handelsblad de analyse van Toon Beemsterboer over de escalatie: Het einde van de Koerdische hoop.