Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

IS in Egypte toont voor het eerst beeld onthoofding buitenlander

Tomislav Salopek
Tomislav Salopek Foto AFP

De onthoofding van een Kroatische landmeter van een Frans bedrijf laat zien dat de dreiging van Islamitische Staat zich inmiddels uitstrekt tot Kairo. De 30-jarige Tomislav Salopek werd op 22 juli ontvoerd in de Egyptische hoofdstad. Gisteren verschenen beelden van zijn onthoofde lichaam op internet. Bij de beelden stond dat Salopek gedood is „voor de deelname van zijn land in de oorlog tegen IS.”

De onthoofding wordt geclaimd door terreurgroep Ansar Beit al-Maqdis, die zich sinds november Wilayat Sina noemt: de Sinaï-provincie van de Islamitische Staat (IS). Voorheen viel de groep alleen overheidsdoelen aan. Hiermee lijken ze de IS-tactiek over te nemen om ook buitenlanders te treffen.

Nadat Salopek door gewapende mannen was ontvoerd, verscheen hij in een video in de stijl van IS: in een woestijnomgeving vertelt de vader van twee jonge kinderen dat hij is ontvoerd en wappert de zwart-witte IS-vlag op de achtergrond. De eis: binnen 48 uur moeten de Egyptische autoriteiten „islamitische vrouwen” vrijlaten uit de gevangenis, anders wordt Salopek onthoofd. De video verscheen op een precair moment: 5 augustus, een dag voor de opening van de uitbreiding van het Suezkanaal, een prestigeproject van de Egyptische president Sisi om te laten zien wat Egypte kan bereiken en om buitenlandse investeerders naar het land te trekken. Of IS specifiek een Kroaat koos of per toeval Salopek als buitenlander van de weg plukte, is niet duidelijk. In december claimde de groep de onthoofding van een Amerikaanse medewerker uit de oliesector. Toen toonde de groep alleen identiteitspapieren en geen onthoofding.

Landmeter Salopek werkte voor het bodemonderzoekbedrijf CGG Ardiseis, dat actief is in de olie- en gassector. Franse en Kroatische autoriteiten hebben zijn dood nog niet bevestigd.