Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Knuffel

Op de Grote Markt in Haarlem verzeil ik in een groepje tieners in vrolijk bedrukte T-shirts. Een jongen heeft een dienblad met pluchen beestjes. Hij schiet mij aan: „Mijnheer! We zitten in de introductieweek van onze opleiding, en we moeten geld verdienen. Wilt u ook een knuffel van ons kopen? Kost één euro!”

Geduldig trek ik mijn portemonnee en pak een euromunt. Dan posteert een bepaald niet onknappe studente zich tegenover mij, en neemt me stevig in de houdgreep. Secondenlang voel ik een zacht lichaam tegen mij aan, mijn zicht verdwijnt door een wolk van blond haar. Beleefd neemt de jongen de euromunt uit mijn hand.