Het blijft rommelen bij speelgoedfabrikant Mattel

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Volgens The Wall Street Journal wil het bij speelgoedfabrikant Mattel maar niet lukken met het inblazen van nieuw leven in het kwakkelende merk.

Tim Kilpin is de derde prominente leidinggevende die dit jaar het bedrijf verlaat. Hij werd in januari nog gepromoveerd tot hoofd van alle commerciële activiteiten. Kiplin was ook lange tijd in de race voor CEO. Maar die baan ging in april naar een ander. Begin dit jaar werd CEO Bryan Stockton ontslagen na een tweede opeenvolgende slechte kerst voor Mattel. In juni vloog Geoff Massingberd uit de laan als hoofd van het pas overgenomen Mega Brands Inc.

De cijfers van de afgelopen zeven kwartalen van Mattel waren niet best. Het bedrijf worstelt met dalende verkoopcijfers van hun bekendste speelgoed zoals Barbie en Fisher-Price. Met het vertrek van Kilpin - die mogelijk ontevreden was met het leiden van kleinere Mattel-merken zoals Matchbox cars en Pictionary - is het duidelijk dat het nog altijd rommelt binnen het bedrijf. Wordt het weer een slechte kerst voor Mattel?

De Periscope-killer van Facebook óók voor journalisten

Goed nieuws voor journalisten en Facebook-gebruikers met een geverifieerd profiel: het sociale netwerk biedt hen binnenkort een kanaal aan op hun livestreamingprogramma Live. Volgens Techcrunch wordt deze Periscope-kloon (of killer) nog voor het eind van het jaar beschikbaar gemaakt.

Live werd begin deze maand gelanceerd voor beroemdheden op Facebook. Zij kunnen hiermee video’s live uitzenden die door gebruikers bekeken kunnen worden en daar in realtime op kunnen reageren. Live verschilt van andere livestreamingprogramma’s zoals Periscope en Meerkat omdat deze video’s permanent beschikbaar blijven. Dit zorgt ervoor dat Facebook een groeiende videobibliotheek krijgt waar het - heel lucratief - advertenties kan tonen.

Door Live versneld en dus binnenkort open te stellen voor geverifieerde gebruikers zoals sporters, politici en journalisten hoopt Facebook dat het kan inspringen op de ‘spontane journalistiek’ waar Periscope bekend om staat. Een goed voorbeeld is burgerjournalist Rianne Schuurman die begin juni de ontruiming van de Jumbo-supermarkt in Groningen live versloeg.

https://youtu.be/KEgEB0btgtQ

Het gaat Cisco voor de wind

De nieuwste kwartaalcijfers van netwerkgigant Cisco overtreffen de verwachtingen van analisten, meldt re/code. Het bedrijf maakte een winst bekend van 59 cent per aandeel, met inkomsten van 12,8 miljard dollar in het vierde en laatste kwartaal. De verkoopcijfers stegen met 4 procent en de nettowinst met meer dan 6 procent - tot 3 miljard dollar - ten opzichte van vorig jaar.

Cisco sluit het fiscale jaar goed af, onder de bezielende leiding van nieuwe CEO Chuck Robbins. Hij nam eind juli het stokje over van John Chambers. Onder die laatste groeide de netwerkgigant tijdens de internetbubbel uit tot het duurste bedrijf ter wereld.

Dat gaat niet snel weer gebeuren. Toch kon Cisco vannacht 49,2 miljard aan inkomsten melden over de afgelopen twaalf maanden, met de meeste groei in Noord- en Zuid-Amerika. Volgend jaar verwacht het techbedrijf dat de verkoop met 2 tot 4 procent groeit.

    • Hans Klis