Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Grootste omzetstijging in detailhandel sinds zeven jaar

Sinds medio 2008 hebben winkeliers niet meer zo’n goede maand gehad als afgelopen juni. De Nederlandse detailhandel zette 4,7 procent meer om dan een jaar eerder. Dat hefet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. Het economische herstel is dus ook zichtbaar in die branche.

De sterke groei van internetverkopen springt eruit. Hiermee werd ruim 28 procent meer omzet behaald. Ook winkels in woninginrichting deden het uitzonderlijk goed. Door de aantrekkende huizenmarkt verhuizen mensen vaker en richten ze vaker hun huis opnieuw in. Er werd in juni voor bijna 13 procent meer aan interieurartikelen verkocht.

Het CBS nuanceert de cijfers wel enigszins: „De groei van de omzet is in juni positief beïnvloed door een gunstigere samenstelling van de koopdagen dan vorig jaar juni.”

Ook laten de cijfers zien dat de prijzen in de detailhandel gemiddeld daalden met 0,4 procent. Die daling werd ruimschoots gecompenseerd door het gestegen aantal verkopen.

Er zijn nog steeds segmenten die het lastiger hebben. Zo daalde de omzet bij winkels in huishoudelijke artikelen met 1,8 procent. Winkels met consumentenelektronica en voedingsmiddelen verdienden 0,3 procent minder.

Morgen komt het CBS met het groeicijfer voor de gehele economie over het tweede kwartaal, ook het Europese statistiekbureau zal kwartaalcijfers publiceren over de economieën van de landen van de Europese Unie.