Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Fors minder winst voor moederbedrijf Essent

De Amercentrale in Geertruidenberg, een van de grote productielocaties van Essent.
De Amercentrale in Geertruidenberg, een van de grote productielocaties van Essent. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Duitse energieconcern RWE heeft fors minder winst geboekt in het tweede kwartaal als gevolg van de “aanhoudend lage energieprijzen”. Dat maakte het moederbedrijf van het Nederlandse Essent vanochtend bekend.

In de eerste zes maanden van dit jaar zakte de brutowinst (ebitda) naar 3,2 miljard euro, een daling van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aangepaste nettowinst bedroeg 543 miljoen euro, 28 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar. De omzet bleef nagenoeg onveranderd op 25,1 miljard euro.

Traditionele energiebedrijven als RWE weten steeds minder te verdienen op de conventionele stroomopwekking. Dat komt voor een groot deel door de Energiewende in Duitsland. Om het uitschakelen van de kerncentrales op te vangen, wordt de opwekking van groene energie gesubsidieerd. Hierdoor is nu een overschot ontstaan, waardoor ook buiten Duitsland de energieprijzen worden gedrukt.

Als gevolg van kostenbesparing gingen er al ruim 1.000 banen verloren. RWE heeft nu nog bijna 59.000 werknemers. Het bedrijf bereidt momenteel een grote reorganisatie voor. Peter Terium, de Nederlandse topman, wil het aantal bestuurslagen verminderen door dochterbedrijven zoveel mogelijk samen te voegen of te sluiten.