Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Awakenings

(Penny Marshall, 1990). Verfilming van Oliver Sacks’ gelijknamige verslag van zijn ervaringen met patiënten wier slaapziekte dankzij een Parkinson-medicijn na 30 jaar werd doorbroken. Aanvankelijk leek het een wondermiddel, maar al snel kwamen er problemen. Lang niet alle patiënten konden blijvend geholpen worden met L-DOPA, voor velen had het ernstige bijwerkingen als onverdraaglijk zware tics en ernstige ademhalingsmoeilijkheden. Met Robert De Niro als patiënt Leonard en een ingetogen Robin Williams als neuroloog.