Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Duitse energiebedrijven zien winsten verdampen

Dalende winsten dwingen de traditionele Duitse energiebedrijven het roer om te gooien. De halfjaarcijfers schetsen een somber scenario.

De grote Duitse energiebedrijven zoeken naar antwoorden op de marktrevolutie die zich in het land voltrekt. Duurzaam opgewekte energie zet de traditionele, fossiele opwekkers met hun kolen- en gascentrales steeds verder onder druk.

RWE, moederbedrijf van het Nederlandse Essent, zag de brutowinst (voor rente, belastingen en afschrijvingen) in de eerste helft van het jaar met 7 procent afnemen, zo werd vanochtend bekendgemaakt. Dit cijfer daalde van ruim 3,4 miljard euro in 2014 naar 3,2 miljard euro.

De nettowinst werd nog harder geraakt. Na aftrek van alle posten bleef er 543 miljoen over, 28 procent minder dan in de eerste zes maanden van het vorig jaar. Dit bij een omzet die nagenoeg hetzelfde bleef met ruim 25 miljard euro. Als gevolg van kostenbesparingen gingen er ruim 1.000 banen verloren. RWE heeft nu nog bijna 59.000 werknemers.

De cijfers die Eon, het grootste Duitse energiebedrijf, gisteren publiceerde, lieten eenzelfde, zorgelijke, trend zien. Ook daar zakte de brutowinst fors, met 17 procent en werd er netto 21 procent minder verdiend. Wel wist het bedrijf de omzet iets te verhogen, van bijna 54 miljard euro naar ruim 57 miljard euro. Bij Eon, dat ook een Nederlandse tak heeft, werken in totaal ruim 58.000 werknemers.

De twee bedrijven hadden de dalende winsten al ingecalculeerd en konden daarom hun verwachtingen voor dit jaar handhaven. Wel wordt er intussen druk gesleuteld aan nieuwe strategieën om hun problemen het hoofd te kunnen bieden.

Eon zet in op een nieuwe bedrijfsstructuur. Met ingang van volgend jaar worden fossiele energieopwekking en kernenergie ondergebracht in een zelfstandig bedrijf met een eigen beursnotering. Het resterende bedrijf zal zich dan volledig gaan richten op de opwekking en verkoop van duurzame energie.

Eon hoopt de duurzame tak daarmee te vrijwaren van de kosten die het bedrijf moet maken voor de ontmanteling van kerncentrales. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat dat gaat lukken. De Duitse regering bereidt wetgeving voor om het gehele bedrijf, ook na splitsing, aansprakelijk te houden voor de afbouwkosten.

RWE maakte eerder deze week bekend dat het bedrijf ook de organisatie gaat aanpakken, zij het minder drastisch dan Eon. Peter Terium, de Nederlandse bestuursvoorzitter, wil zijn bedrijf „flexibeler en sneller” laten reageren op de veranderende energiemarkt. Alleen al in Duitsland heeft RWE bijna honderd dochterbedrijven met eigen bestuurders en aandeelhouders. Minder bureaucratie moet de energiereus bij de tijd brengen.