Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Doodstraf voor zes betrokkenen bij Talibaan-aanval op school Peshawar

De vader van de omgekomen scholier Malik Usam Tahir Awan kust zijn foto in Peshawar, Pakistan.
De vader van de omgekomen scholier Malik Usam Tahir Awan kust zijn foto in Peshawar, Pakistan. Foto AFP / A Majeed

Een geheime militaire rechtbank in Pakistan heeft zes mannen ter dood veroordeeld wegens betrokkenheid bij de Talibaan-aanval op een school in de noordwestelijke stad Peshawar, schrijft persbureau Reuters. Het zijn zover bekend de eerste veroordelingen. Alle mannen bekenden schuld.

In januari besloot het parlement dat de zaak moest worden berecht in een militaire rechtbank, aangezien burgers bang zouden zijn de mannen te moeten veroordelen.

over peshawar

Op 16 december vorig jaar drongen zeven Talibaanleden uitgerust met bomvesten de school binnen, waar veel kinderen van militair personeel naartoe gaan. Ze trokken van klaslokaal naar klaslokaal en doodden 142 mensen. Ze verwondden er daarnaast nog meer dan 120. De zeven schutters werden gedood.

De aanval was de dodelijkste die de Talibaan ooit pleegde in Pakistan. Die was volgens de groepering wraak voor een offensief van de regering in Noord-Waziristan en het dichtbijgelegen Khyber, dat zij in juni 2014 was gestart.

Bekijk de fotoserie over Peshawar. Beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

ferme reactie

De bloedige aanslag werd internationaal fel veroordeeld. De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een “gruwelijke” aanval, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemde die “een nieuw dieptepunt”. Ook de Talibaan in Afghanistan, het buurland van Pakistan, had kritiek op de aanslag op de school.

Pakistan zelf reageerde ook fel. Het land hief onder andere het moratorium op de doodstraf op. De doodstraf was niet afgeschaft in Pakistan, maar werd al sinds 2008 niet meer uitgevoerd. Dat kon nu wel weer gebeuren als er sprake was van een terreurdaad. Amper een week na de aanslag op de school maakte het land bekend de weken erna bijna vijfhonderd ter dood veroordeelden te zullen executeren.

Lees ook in NRC: Knuffel moet radicaal in Pakistan weer op het rechte pad brengen, over de pogingen om radicalisering in het land te voorkomen.