Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Symmetry & Symmetry Unravelled

Het uur van de wolf komt deze week niet met een reguliere kunstdocumentaire, maar met een uitzending over een

bijzonder kunstproject. Voor zijn film Symmetry (2015), een mix van opera en dans, kreeg de Nederlandse filmmaker Ruben van Leer (1984) de kans om opnames te maken in de grootste deeltjesversneller ter wereld, die staat bij het wetenschappelijk instituut Cern. In dat decor speelt choreograaf en danser Lukas Timulak een dolgedraaide wetenschapper die op zoek is naar elementaire deeltjes en de theorie van alles. Een mysterieuze vrouwenstem in zijn hoofd (sopraan Claron McFadden), lokt hem naar een plek „buiten ruimte en tijd”. Dat laatste deel is geschoten op de indrukwekkende zoutvlaktes van de Salar de Uyuni in Bolivia. Voorafgaand aan Symmetry is Symmetry Unravelled van documentairemaker Juliette Stevens te zien, een kijkje achter te schermen en een toelichting op de operafilm. Naast de betrokken artiesten komen ook de natuurkundigen John Ellis, Michael

Doser en Robbert Dijkgraaf aan het woord over de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap.