Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

De ondergang van Imtech

De Volkskrant probeert vanochtend te verduidelijken hoe het zo slecht met technische dienstverlener Imtech heeft kunnen aflopen. Dinsdag vroeg het uitstelling van betaling aan. Het leest bijna als een Griekse tragedie.

Volgens de krant zou bestuursvoorzitter Gerard van de Aast, als hij schuldigen zou aanwijzen, al snel bij zijn voorganger terechtkomen: Mr Imtech oftewel René van der Bruggen. Onder zijn leiding tussen 2002 en 2013 groeide het bedrijf uit tot een conglomeraat met zeshonderd vestigingen in zo’n vijfentwintig landen. Maar daardoor verloren Van der Bruggen en zijn medebestuurders wel het overzicht over de financiën. Hierdoor konden Duitse werknemers knoeien met de boeken.

Toen dat aan het licht kwam was Van der Bruggen al weg bij Imtech. In 2013 schikte hij met Imtech door bonussen terug te betalen. Volgens de Volkskrant heeft de voormalige topman zich na het uitkomen van de fraude teruggetrokken uit het bedrijfsleven. En wil hij bij monde van zijn advocaat niet reageren tegenover de krant. Ondanks de schikking houdt de Vereniging van Effectenbezitters Van der Bruggen in de gaten, mocht alsnog blijken dat hij meer wist van de zaken die het bedrijf nu de kop kosten dan weten ze hem te vinden.

Corbion doet het goed door dollar

Expats in de Verenigde Staten zijn er minder blij mee. Maar voedingsconcern Corbion, het oude CSM, dankt de goede halfjaarresultaten aan de dure dollar. Volgens de Telegraaf waren de positieve cijfers van het bedrijf opvallend tussen de vele negatieve sentimenten op de beurs.

De omzet van Corbion steeg in het tweede kwartaal met meer dan 20 procent, ten opzichte van vorig jaar, naar 232 miljoen euro. Dit overtrof de verwachtingen van de beurs, wat meteen beloond werd. De aandelen Corbion stegen met 3,2 procent. De goede resultaten zijn te wijten aan de dure dollar. 60 procent van de omzet van Corbion wordt in deze valuta geboekt.

Meer smart-tv, minder DVD’s

Steeds meer Nederlanders bezitten een zogeheten smart-tv, meldt Z24. Volgens cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) van de eerste zes maanden van 2015 bezitten 31 procent van de consumenten een televisie, waarmee je kunt surfen op internet. Dat aantal was in de tweede helft van vorig jaar nog 23 procent.

Omdat de smart-tv zo populair blijkt te zijn, door toegang te bieden aan online diensten als Netflix en Uitzending Gemist, daalt het aantal DVD-spelers in Nederland. Volgens SKO stortte het bezit lichtelijk in van 51 procent naar 47 procent.

    • Hans Klis