Die stiekeme opnames, dat vond de rechter niet nodig

PowNews had een stiekem opgenomen gesprek met de toenmalig burgemeester van Maastricht niet uit mogen zenden, bepaalde de rechter.

Een journalist die een verborgen camera inzet moet wel een héél goede reden hebben, oordeelden rechters al in het verleden. De mores van de media zelf wijken daar nauwelijks van af: alleen als een normale manier van verslaggeving niet voldoet om ernstige misstanden aan het licht te brengen, luidt de stelregel.

Maar was dat ook zo in het geval van de toenmalige Maastrichtse burgemeester Onno Hoes? Stiekem opgenomen gesprekken in een restaurant tussen Hoes en student Robbie Hasselt (toen 20), waren in december vorig jaar te zien in het tv-programma PowNews. In die gesprekken maakte Hoes seksuele toespelingen naar Hasselt en liet hij zich laatdunkend uit over de gemeenteraad.

Kon in dit geval gesproken worden van ‘nood breekt wet’? Nee, bepaalde de Amsterdamse rechtbank gisteren in een door Hoes aangevraagde voorlopige voorziening. De uitzending was onrechtmatig.

In mei liet het Openbaar Ministerie naar aanleiding van een aangifte van Hoes (VVD) weten af te zien van vervolging. Volgens justitie waren er geen strafbare feiten gepleegd.

Hoes kondigde zijn vertrek als burgemeester aan naar aanleiding van de uitzending. De uitspraak van gisteren is een eerste stap in de civiele procedure van Hoes tegen PowNews en Hasselt. De rechters noemen de uitzending onrechtmatig, maar het verzoek van de oud-burgemeester om Powned op tv en Hasselt op zijn blog te dwingen tot een rectificatie is afgewezen.

Er was al een foto opgedoken

De uitzending van PowNews volgde op eerdere ophef rond Hoes een jaar eerder. Toen kwam een foto naar buiten waarop Hoes in de lobby van een Maastrichts hotel zoende met een 24-jarige man. In een verklaring, voorgelezen in RTL Boulevard door zijn toenmalige echtgenoot Albert Verlinde, noemde Hoes zijn gedrag „buitengewoon onhandig” en ongepast gezien zijn functie als burgemeester.

Nadat ook nog zijn profielfoto met ontbloot bovenlijf op de homo-datingapp Grindr was uitgelekt, kwam er een gesprek tussen Hoes en de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad. De burgemeester betuigde spijt. De fractievoorzitters gaven Hoes „de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt”. Een minderheid van de fractievoorzitters tekende daarbij aan dat een nieuw akkefietje van soortgelijke aard „consequenties” zou hebben.

Hij beloofde beterschap

Dat Hoes spijt betuigde en beterschap beloofde, betekent in de ogen van de rechtbank niet dat hij zichzelf vogelvrij verklaarde. Hij hoefde niet bedacht te zijn op het maken van film- en geluidsopnamen tijdens privéafspraken. En nergens, ook niet in de verklaring van de gezamenlijke fractievoorzitters, was hem verboden in de toekomst opnieuw af te spreken met jonge mannen.

De rechtbank kan in de bodemprocedure die nu gaat volgen nog afwijken van de uitspraak in de voorlopige voorziening. Blijft die wel overeind, dan gaat Hoes op basis daarvan schadevergoeding eisen, kondigt zijn advocaat Stephan Kalff aan. Powned heeft al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Hoes nam in juni afscheid als burgemeester. Hij woont nog wel in de Limburgse hoofdstad en is op zoek naar een nieuwe baan.