Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Demmers wil D66 verder uitbouwen

Wordt Letty Demmers, voormalig korpschef en burgemeester, de nieuwe partijvoorzitter van D66?

Nu D66 in veel provinciale staten en gemeenteraden is vertegenwoordigd, en dus een ‘politiek gezicht’ heeft, is het zaak dat „verder uit te bouwen”, zegt Letty Demmers. Ze wil investeren in het vakmanschap van D66-politici. „Politiek bedrijven is een vak. Je moet kunnen luisteren, kunnen netwerken en het debat kunnen aangaan.”

Demmers (63 jaar) is naast Henk Beerten de andere kandidaat voor het voorzitterschap van D66. Ze is sinds september 2013 waarnemend burgemeester in Vlissingen, een gemeente met grote financiële problemen. Ze vervangt er René Roep, die aftrad vanwege commotie over declaraties. „Toen bekend werd dat ik naar Vlissingen zou gaan, zeiden mensen ‘Jeetje, Letty, Vlissingen...’ Maar dat heb ik zelf nooit zo gehad”, zei ze in een interview in de PZC. Onlangs vroeg de commissaris van de koning haar tot het voorjaar te blijven.

Voordat ze waarnemer werd in Vlissingen was ze (vanaf 2009) korpschef van de politieregio Zeeland en landelijk kwartiermaker voor de vorming van één meldkamerorganisatie.

In 2002 haalde ze landelijk de publiciteit als een van de twee eerste gekozen burgemeesters van Nederland. De bevolking van Best gaf bij een referendum de voorkeur aan Demmers boven Karel Loohuis. „Een heel aparte periode”, vertelt ze. „Het was allemaal nieuw, allemaal spannend. Jammer dat dit soort verkiezing maar een kort leven beschoren is geweest.”

Toen ze naar de politie vertrok, liet ze in Best een stadhuis achter waar volgens regionale media de sfeer was verziekt. Geen sprake van, zegt ze. „Tussen college, raad en ambtenaren was de verhouding in orde. Er lag alleen een lastige relatie met de toenmalige gemeentesecretaris.”

Van burgemeester naar korpschef was in haar ogen „,zo’n gekke stap niet. Toenmalig minister Ter Horst vond dat de politietop meer divers moest. Als burgemeester in Best was ik veel bezig met veiligheid. Als je de belangen van een andere organisatie kent, is het makkelijker samenwerken. Ik weet wat een burgemeester lastig vindt en weet nu ook goed wat de politie wel en niet kan. Zo’n stap kan ik iedereen aanraden.” Demmers was ook burgemeester in Reusel-De Mierden (vanaf 1997) en wethouder in haar woonplaats Bergen op Zoom.