Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Wrap: voor één dag chefkok spelen en een slakkenplaag in Florida

Foto EPA

Weet jij welke thee ook wel wordt gezien als superfood? Hoe je slakken klaarmaakt? En hoeveel wannabe chefkoks er wereldwijd meedoen aan Restaurant Day? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Slakkenplaag

Florida kampt met een slakkenplaag. En niet zomaar een. De Afrikaanse reuzenslak kan net zo groot worden als een damesschoen. Daarnaast eten ze maar liefst 500 soort planten waarmee ze de plaatselijke natuur kunnen verwoesten. Ze deinzen zelfs niet terug voor het pleisterwerk van huizen. Omdat de slakken ook een gezondheidsgevaar kunnen vormen heeft de staat Florida al 11 miljoen dollar in de bestrijding van de beesten gestoken - tot nu toe zonder succes.

Gelukkig zijn er ook kleinere varianten die op ons bord belanden. De escargot, een gekookte landslak, is een zeer populaire Franse specialiteit. Heerlijk met kruidenboter, kruiden als tijm en laurierblad, als soep met knoflook of met een scheutje cognac. Voor het ouderwetse recept kunt u bij NRC-redacteur Ronald Hoeben terecht.

Tea troubles

Zit thee in de problemen? De verkoop in Groot-Brittannië, toch het theeland bij uitstek, daalt gestaag, aldus onderzoeksbureau Mintel. Werd er in 2010 nog 97 miljoen kilo thee verkocht, in 2015 zal het totaal nog net 76 miljoen kilo aantikken, een verlies van 22 procent. Met name zwarte thee is daar debet aan. De consumenten vinden de thee te saai. En dat terwijl zwarte thee de bloeddruk zou doen verlagen.

Gelukkig zijn de vele variaties van thee nog wel populair, en niet alleen in GB. In Azië is bijvoorbeeld koude, zoete thee een groeimarkt. Matcha-thee verovert als nieuwe superfood de wereld. Ook in Nederland is tegenwoordig overal de kruidige karamelkleurige thee-met-melk uit India te vinden: chai tea. Het enige nadeel is de naam. Nogal knullig het chai tea te noemen als de Indiase vertaling van chai al ‘thee’ is. Iemand zin in thee thee?

Liever groenteburgers dan Kips

Een verrassing maandag: een van Nederlands grootste vleesverwerkers - Zwanenburg Food, bekend van onder andere Kips Leverworst - maakt sinds kort groenteburgers. Het bedrijf ziet de vleesconsumptie in Europa afnemen en wil daarom met vegetarische schijven toekomstbestendig worden. Er liggen al drie soorten in de markt gebracht: de gele maisburger, de rode bietenburger en de groene burger gemaakt van erwten en sperziebonen.

Om te vieren dat er weer een duurzaam stapje is gezet een aantal lekkere vegetarische recepten volgens NRC-redacteur Janneke Vreugdenhil, auteur van het boek I love Groente:

  • Koolrolletjes met twee pittige sausjes van Delphine de Montalier
  • Vietnamese Pho, met een bouillon zonder vlees en botten van David Frenkiel en Luise Vindahl
  • Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus van Yotam Ottolenghi
  • Waterkersdressing van Ida de Haart
  • Bloemkooltabouleh, een Arabische salade van haarzelf

Voor één dag chefkok

Komende zondag is het voor de derde keer dit jaar de internationale Restaurant Day. Wereldwijd krijgt iedereen de kans om voor één dag een pop-up restaurant te openen en te bezoeken. Afgelopen editie deden er bijna 2.500 restaurants mee in 34 verschillende landen.

In Nederland zijn er tot nu toe 19 restaurants opgegeven. Op de site van Restaurant Day kun je ze vinden en kijken wat ze serveren. Leuk om een keer te proberen. Voor wie liever bij de professionals langs gaat, heeft NRC een aantal lijstjes gemaakt om de keuze te vergemakkelijken. Zo zijn er de 25 beste Aziatische restaurants, de beste groenterestaurants, de beste restaurants volgens Michelin en vijf goede familierestaurants. En als toetje de 50 beste restaurants ter wereld volgens Restaurant Magazine.