Dat zijn we niet gewend: slecht nieuws over Alibaba

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een supersuccesvolle beursgang. Talloze overnames van spannende en soms verrassende bedrijven. Alibaba is een hemelbestormer. Maar nu is er tegenvallend nieuws: de winst groeit veel minder snel dan in de afgelopen drie jaar. Dat blijkt bij de jongste kwartaalcijfers, meldt de Financial Times.

De concurrentie is toegenomen en Alibaba moest een loterij staken omdat er geen toestemming was van de Chinese autoriteiten. De vertraging van de Chinese economie speelt natuurlijk ook een rol. In het afgelopen kwartaal bedroeg de omzet 20,2 miljard yuan (2,8 miljard euro), een toename van 28 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is een kleinere stijging vergeleken met het eerste kwartaal: toen deed Alibaba het 45 procent beter dan een jaar geleden.

Lenovo ontslaat tien procent van het kantoorpersoneel

Nog meer slecht nieuws over een Chinese technologiebedrijf. Computermaker Lenovo wil 10 procent van het kantoorpersoneel ontslaan, in totaal 3.200 mensen, nadat de winst afgelopen kwartaal met 50 procent is gedaald. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Lenovo, ‘s werelds grootste computerfabrikant, wil in totaal 650 miljoen dollar (583 miljoen euro) bezuinigen meldt de zakenkrant. Analisten zijn pessimistisch gestemd over de vooruitzichten op de  wereldwijde markt. Consumenten kopen minder computers. In het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd zo’n 11 procent minder.

Van legerbasis tot woonwijk met Japanse hulp

Jarenlang was Clark Air Base ten noorden van de Filippijnse hoofdstad Manilla een belangrijke Amerikaanse legerbasis in Azië. Nu wordt het een miljoenenstad. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei Asian Review.

Het inmiddels braakliggende terrein moet in 2040 een stad zijn waar 1,28 miljoen mensen wonen en ruim achthonderdduizend inwoners werken. Er moeten onderzoeksinstituten komen en zelfs boerderijen.

Het enorme project in de Filippijnen wordt voor een belangrijk deel met Japans geld en kennis ontwikkeld. Bedrijven als East Japan Railway, Mitsubishi en Hitachi werken mee. Een Japanse ontwikkelingsbank wil financieren.

    • Melle Garschagen