Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overheid en bedrijven vaker doelwit

Het aantal gemelde cyberaanvallen op overheidswebsites en -systemen is in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) krijgt bijna dagelijks bericht over een aanval. Dat blijkt uit cijfers van het centrum die de Volkskrant heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Van mei 2014 tot mei 2015 kwamen er 293 meldingen binnen bij het NCSC. Ook het aantal aanvallen op bedrijven is toegenomen. Deskundigen zeggen dat steeds meer bedrijven bereid zijn de aanvallen te melden. Vooral banken geven door wanneer ze zijn gehackt of wanneer pogingen daartoe zijn ondernomen.

De aanvallers zijn vaak criminele organisaties en buitenlandse overheden op zoek naar waardevolle informatie. De laatste maanden is een toename te zien in het gebruik van zogenoemde cryptoware door hackers. Dat is software waarmee hackers bestanden op andere computers kunnen vergrendelen. De aanvallers willen de vergrendeling opheffen voor geld. In maart waren er twintig meldingen van cryptoware, de meeste daarvan bij de rijksoverheid.

Het NCSC heeft software ontwikkeld waarmee netwerken automatisch worden gescand op bekende aanvalstechnieken. In 2014 werden zo zeventien aanvallen gevonden. De eerste vier maanden van dit jaar waren dat er twaalf. (ANP)